Saken Høyesterett har sluppet inn til behandling handler om en såkalt sovevoldtekt begått på et nachspiel i Oslo, der det var inntatt alkohol og kokain. Etter festen hadde fornærmede frivillig seksuell omgang med en av de andre på festen. I politiavhøret forklarte hun at hun senere på natten våknet av at hun ble kysset på kinnet.

Tilnærmelsene eskalerte med fingre i skjeden, men kvinnen var antok det var samme mann som hun tidligere på natten hadde hatt sex med, og hadde ingen innvendinger.

Etter litt tid oppdaget hun imidlertid at det var en annen person fra festen som nå hadde omgang med henne. Da kvinnen forklarte seg i lagmannsretten, forklarte hun at hun først våknet da noen tok på henne inne i skjeden.

Annonse

Vi styrker vårt gode fagmiljø med flere dyktige jurister

Dissens

Lagmannsretten skrev:

«Fleirtalet meiner at det (...) ikkje gjev grunnlag for nokon rimeleg og fornuftig tvil at det i den protokollerte politiforklaringa står skrive at B «våknet» av at A kyssa henne på kinnet. Fleirtalet viser til at det samstundes går fram at B sa at ho var «veldig trøtt». Samanhalde med korleis helsepersonellet ved Overgrepsmottaket oppfatta forklaringa til B, og korleis B forklarte seg til lagmannsretten, meiner fleirtalet at det ikkje er nokon rimeleg og fornuftig tvil knytt til at B – på det tidspunktet då A førte fingrane sine inn i skjeden hennar – i alle fall var i ein sterkt omtåka tilstand, og at inntrenginga i skjeden skjedde straks etter at A hadde kyssa og sleika henne på kinnet.»

Mindretallet besto av én meddommer, og flertallet dømte mannen til 2 år og 10 måneders fengsel, samt 165.000 kroner i oppreisning. Sist uke besluttet Høyesterett at mannens anke skal slippes inn til behandling, både når det gjelder lovanvendelsen og saksbehandlingen.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har anført at domsgrunnene er mangelfulle, ved at lagmannsretten bygger på et faktum som det ikke er dekning for i bevisene. I tillegg anføres det at forholdet ikke rammes av voldtektsparagrafen, ettersom det må legges til grunn at fornærmede var våken.

Frykter justismord

Larsen sier hun er bekymret over den praksisen som har utviklet seg på dette feltet, og frykter at det sitter menn som er uskyldig dømt for for voldtekt i norske fengsler.

– Sovevoldtekter er vårt tiårs justismord. Jeg har jobbet mye med denne sakstypen i mange år nå, og jeg har sett flere domfellelser hvor jeg tenker at det er stilt alt for lave beviskrav. Dommerne har for stor tro fornærmede når hun sier hva hun våknet av, og vurderer ikke for eksempel hvordan høy promille kan ha påvirket oppfatningsevnen. Vi snakker om mer enn tre års fengsel som normalstraff, og ofte er det ikke andre bevis enn fornærmedes forklaring, og et biologisk funn som viser at det har vært samleie. Her er jeg redd for at det sitter flere som er uriktig dømt, sier Larsen.

Hun mener at det i denne konkrete saken ikke kan være voldtekt når kvinnen har forklart at hun våknet av å bli kysset på kinnet.

– Det kan være seksuell handling uten samtykke, men det er ikke generelt straffbart å ha sex med berusede personer. Jeg er veldig glad for at denne saken ble sluppet inn, for jeg er svært bekymret for det beviskravet domstolene har lagt seg på i disse sakene. Det skjer helt klart at kvinner blir sovevoldtatt, men det gjøres normalt ingen vurdering av hvordan fornærmedes beruselse kan ha påvirket oppfatningsevnen, sier Larsen.

Annonse

Vårt skatteteam er i vekst og vi trenger flere på laget

Får fradrag

Lagmannsretten la  til grunn at normalstraffen for forholdet er 3 og 3 måneder fengsel, slik Høyesterett fastsatte sist sovevoldtektene var tema i Høyesterett. Det skjedde i november 2022.

Les: Fire mot én stemme i Høyesterett for å redusere straffen for sovevoldtekt

Lagmannsretten mente forholdet som utgangspunkt tilsier normalstraff, men ga fem måneders fradrag for lang saksbehandling og tiltaltes unge alder. Mannen var 19 år på gjerningstidpunktet.

Lagmannsrettens dom finner du her.