Lovforslaget som lagt frem i statsråd før påsken, er den andre oppfølgingen av NOU 2023: 11 Raskt og riktig, som ble avgitt i 2023. Utvalget hadde i oppdrag å gjøre en helhetlig gjennomgang av klage- og ankesystemet i NAV og Trygderetten. Bakgrunnen var problemet med lang saksbehandlingstid, økende antall klager og svulmende restanser i Trygderetten.
Utvalget konkluderte med at kvaliteten på NAVs saksbehandling er for dårlig, og satte spørsmålstegn ved hvorfor Trygderetten ikke har økt produksjonen, når bevilgningene til Trygderetten de siste sju årene var blitt økt med mer enn 35 millioner kroner.
Ny ankeordning
I forrige omgang, som skjedde i fjor vår, fulgte Arbeids- og inkluderingsdepartementet opp utvalgets forslag om å redusere bruken av juridisk kyndige dommere. Tidligere behandlet Trygderetten alle saker med to juridiske dommere, men nå er dette redusert til én.
I denne omgangen er en rekke andre av utvalgets forslag fulgt opp. Ett punkt som derimot fortsatt henger igjen, er spørsmålet om Trygderettens status som domstol. NOUen foreslo nemlig å innlemme Trygderetten i de ordinære domstolene. Dette møtte i høringen motstand fra både Høyesterett, Advokatforeningen, Dommerforeningen og LO.
Trygderetten er i dag en særdomstol som ikke egentlig er en domstol. Trygderetten er administrativt underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og avgjørelsene kan ankes til lagmannsretten. Dette forslaget er fortsatt til vurdering, skriver departementet i proposisjonen.
Endringene som nå legges frem for Stortinget, inkluderer
- At ankeerklæringar skal fremsettes direkte for Trygderetten.
- At Trygderettens veiledningsplikt tydeliggjøres.
- At Trygderetten skal sette frist for tilsvar, normalt på fire uker.
- At Trygderetten må avgjøre saken innen seks måneder etter at ankeerklæringa ble framsatt
Håper på færre dokumenter
Formålet er ifølge proposisjonen å gi økt effektivitet i ankebehandlingen og gjøre saksbehandlingstiden i Trygderetten kortere, samtidig som kvaliteten opprettholdes. Departementet skriver:
«At Trygderetten mottar ankeerklæringene vil medføre både økt saksmengde og nye oppgaver for Trygderetten. Først og fremst vil dette skyldes oppgaver Trygderetten tar over fra ankemotpartene. Ankemotpartene omgjør i dag en andel av sakene i forbindelse med forberedelse av ankene. Med direkte anke vil disse sakene mottas direkte av Trygderetten. I 2023 omgjorde NAV klageinstans, som er den klart største ankemotparten, 11,4 prosent av sakene i forbindelse med forberedelse av ankene, tilsvarende 366 saker. I tillegg til økt saksmengde, vil direkte anke også gi nye arbeidsoppgaver for Trygderetten og omtrent tilsvarende færre oppgaver for ankemotpartene.»
– Når du står i en vanskelig livssituasjon, kan det være tungt å måtte vente lenge på svar. Målet med disse endringene er at ventetiden skal bli kortere, skrev arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) i pressemeldingen.
Departementet håper også at saksbehandlingen skal bli mer effektiv som følge av at sakene ikke svulmer opp som ledd i NAVs saksbehandling forut for behandlingen i Trygderetten. «I dag mottar Trygderetten svært omfattende dokumentasjon i saken, men med direkte anke er det bare dokumentasjon som anses som sentrale bevis som skal sendes fra ankemotparten sammen med et tilsvar», heter det i proposisjonen, som du finner her.