– Det er snakk om en overfallsvoldtekt av ukjent gjerningsmann, uttalte kvinnens daværende bistandsadvokat til Bergens Tidende i april i fjor.

Kvinnen hadde natt til fredag ringt AMK, mens hun var på vei hjem fra et utested i Førde. Hun forklarte at en ukjent mann hadde overfalt henne, slått hodet hennes i bakken, og gjennomført en grov voldtekt. Saken førte til en omfattende politietterforskning, med nesten 60 vitneavhør, DNA-tester og gjennomgang av kameraovervåkninger.

Annonse

Vi ønsker flere advokater til vårt sterke fagmiljø

Løy om kreft

En mann hadde en stund status som mulig mistenkt, og ble bedt om å avlegge frivillig DNA-prøve. Han forklarte i Sogn oog Fjordane tingrett at dette hadde vært ubehagelig for ham, og at han «føler på dette hver gang saken står omtalt i media».

Etterforskningen viste etter hvert at det på kameraene ikke er noen spor av andre mennesker på det sted og tid kvinnen hevder overfallet skjedde. Det viste seg også at kvinnen hadde en historikk på fortelle usanne historier. Blant skal hun hun uriktig har fortalt familien at hun hadde kreft, og også om vold i nære relasjoner. Resultatet ble tiltale for uriktig forklaring. 

Kvinnen forklarte i retten at hun har «en opplevelse av å ha blitt utsatt for en overfallsvoldtekt», men aksepterte samtidig at dette ikke samsvarer med bevisene. En støvlett hun forklarte at var blitt mistet under overfallet, ble senere funnet gjemt hjemme i hennes egen bolig. Også andre tekniske bevis talte for at historien var usann.

Høyere straffnivå

Tingretten viser til at straffnivået for voldtekter har gått kraftig opp i nyere tid, og mener det også må reflekteres i straffenivået for å dikte opp slike forbrytelser. Tingretten skriver:

«For å understreke alvoret i en slik sak, viser retten for det første til at fornærmedes forklaringer ofte vil være et viktig bevis i voldtektssaker. At det forekommer falske voldtektsanklager, kan være med på å svekke voldtektsofres troverdighet generelt. For det andre viser retten til alvoret og konsekvensen for den som blir uriktig anklaget for voldtekt.»

Tingretten setter etter dette straffen for uriktig forklaring til seks måneders fengsel. Dette inkluderer 21 dager for trusler mot hennes tidligere samboer.