Det har Høyesteretts ankeutvalg besluttet. Både tingretten og lagmannsretten la til grunn at stridens kjerne ikke tidligere er avklart i rettspraksis. Tvisten gjelder et spørsmål som har skapt omfattende debatt i arbeidsrettsmiljøet de siste årene: Hva skjer med rettighetene til de ansatte når arbeidsgiver bytter organisasjon, og dermed går over på en annen tariffavtale, som kanskje ikke er het lik den forrige?

Den konkrete saken dreier seg om ti arbeidstakere ved Grefsenhjemmet sykehjem. Disse hadde et særskilt lønnstillegg som følge av tariffavtalen med Virke, men da arbeidsgiver meldte seg ut av Virke og inn i NHO, kom de over i en tariffavtale som ikke inneholdt noe tilsvarende tillegg.

Annonse

Har du erfaring innen eiendom og prosedyre? Vi søker ny konsernadvokat

Grefsenhjemmet varslet derfor fagforeningen om at de ville slutte å utbetale tillegget. Sykepleierne mener imidlertid at tillegget nå må anses som en del av den enkelte medarbeiderens arbeidsavtale, og at arbeidsgiver derfor ikke kan stoppe utbetalingen.

Rett24 omtalte Borgartings avgjørelse her og Oslo tingretts avgjørelse her

Oslo tingrett ga i fjor arbeidsgiver medhold, men konstaterte at det i teorien lenge har vært en diskusjon om hvorvidt det finnes en ulovfestet regel om en slik individuell ettervirkning av tariffavtaler.

Lagmannsretten kom, i likhet med tingretten, til at det ikke finnes rettskildemessig grunnlag for å konstatere noen slik regel, verken i lovtekst eller rettspraksis. Videre skriver lagmannsretten:

Etter lagmannsrettens syn taler de hensyn som ligger bak systemet med tariffavtaler mot at de skal ha en ettervirkning i det individuelle avtaleforholdet. Det følger av arbeidstvistloven § 1 bokstav e at en tariffavtale er en avtale som inngås mellom «en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening». Tariffavtalen reduserer avtalefriheten mellom arbeidsgiver og arbeidstaker og har en stabiliserende funksjon for arbeidsforholdet.

(...)

En ettervirkning i det individuelle avtaleforholdet ville vært egnet til å underminere tariffavtalens forutsigbarhet og funksjon. Det ville også skapt utfordringer for de representanter som er satt til å forhandle kollektivt på vegne av medlemmene i fagforeninger eller i arbeidsgiverorganisasjoner. Også rettstekniske hensyn taler mot at tariffavtalen har en individuell ettervirkning ettersom dette ville kunne medføre uklarhet om hvilke rettigheter som faktisk gjelder.»

Førsteamanuensis Alexander Næss Skjønberg har i en kronikk på Rett24 kritisert tingrettens avgjørelse, les: «Det er bemerkelsesverdig at retten i det vesentlige lener seg på en upublisert artikkel»

De ansatte ved Grefsenhjemmet representeres av Magnus Buflod fra Norsk Sykepleierforbund, mens Grefsenhjemmet representeres av Joakim Augeli Karlsen fra NHO.