I februar skrev VG at avisen gjennom flere måneder hadde gransket forhold knyttet til advokatfirmaet Rogstad. Rogstad har på kort tid vokst til å bli et av landets største strafferettsfirmaer. Av VGs artikler fremgår det blant annet at selskapets administrative leder, Afzzal Ghauri, tidligere er dømt for bedrageri.

Siden har avisen hatt en rekke artikler om firmaet, blant annet knyttet til rekruttering av klienter og bruk av tolketjenester. I kjølvannet av dette har Tilsynsrådet for advokatvirksomhet iverksatt bokettersyn av firmaet. Nå er rapporten fra revisor straks klar, og av et utkast Rett24 har fått innsyn i, fremkommer at revisor ikke har funnet vesentlige mangler ved selskapets interne forhold.

Annonse

Erfaren advokat/-fullmektig innen M&A

– Ikke avdekket forhold

– Rapporten er foreløpig bare et utkast jeg har hatt til gjennomsyn, men jeg hadde ingen bemerkninger, så dette blir den endelige rapporten, sier styreleder Steingrim Wolland.

EY oppsummerer selv rapporten slik:

  • Det er avlagt ren revisjonsberetning for 2018 og 2019 innenfor lovens frister.
  • Firmaet har implementert skriftlige hvitvaskingsrutiner jf. hvitvaskingsloven § 8.
  • Firmaet har opprettet særskilte bankkonti for klientmidler, jf. advokatforskriften § 3-2.
  • Klientansvar avstemmes månedlig, og i tråd med advokatforskriftens § 3-6 første ledd.
  • Firmaet har inkludert som del av sine standard forretningsvilkår at renter tilfaller advokaten, med mindre annet er uttrykkelig avtalt. Dette er i tråd med advokatforskriften § 3-3.
  • Stikkprøvebasert kontroll avdekket at firmaet for to av elleve saker ikke hadde lagret legitimasjonskopier.

Revisor skriver også at EY, etter instruks fra Tilsynsrådet, har utført utvidede analyser på firmaets timeføring, bokføring, fakturering og reise- /utleggsregninger, for å lete etter forhold som kunne stride regler for god advokatskikk. Revisor oppsummerer:

«Det er av utførte tester og analyser over nevnte regnskapsdata i forbindelse med bokettersynet, ikke avdekket forhold som har gitt EY grunn til nærmere undersøkelser under ettersynet.»

– Som ventet

– Det var som ventet, og dessuten akkurat som sist, sier styreleder i Rogstad, Steingrim Wolland.

– Poenget er at det skulle aldri vært besluttet noe bokettersyn. Det forrige ble jo avsluttet så sent som på nyåret i fjor, og grunnlaget var da nøyaktig det samme, nemlig at de var blitt kjent med at Afzzal Ghauri var straffedømt. Det er ingenting nytt. Så jeg vil bare gjenta det jeg har sagt hele tiden, vi har hatt stålkontroll hele veien. For meg må de gjerne gjøre tilsyn, men jeg synes de burde klart dette mye raskere. Dette kunne vært gjort på to uker, sier Wolland.

Annonse

Er du jurist og ønsker å være en del av et nasjonalt juridisk fagmiljø?

Økokrim

Av årsregnskapene fremkommer at Rogstad hadde et meget sterkt år i fjor, med en omsetningsvekst fra 17 til 35 millioner kroner. 

Les: Rogstad med kanonresultat i 2019

I retten har det imidlertid ikke vært like mye medvind. I mai tapte Rogstad-medarbeider Per Sjong Larsen et søksmål om å få tilbake bevillingen. Saken er anket. I september tapte Rogstad et søksmål mot VG, som gjaldt deres gjenbruk av bilder hentet fra Advokatfirmaet Rogstads nettside. Også denne avgjørelsen er anket, opplyser Wolland.

Les: Rogstads foto-søksmål mot VG førte ikke frem

I tillegg til dette etterforsker Økokrim, i følge VG, forholdene rundt en mye omtalt signatur på en tolkeregning, som ble levert til Borgarting lagmannsrett i forbindelse med Lime-saken.

– Vi har to klagesaker gående mot VG i Pressens Faglige Utvalg. Jeg regner med at disse kommer til behandling på nyåret, sier Wolland.