– Vi har fjernet regelen om at advokater ikke skal kunne sitte i styret i selskaper de tar oppdrag for, sier Sveinung Stensland (H). Han har vært saksordfører for advokatlovforslaget som tirsdag ble behandlet i Stortingets justiskomité.

Les: Kjemper mot styreverv-forslag i ny advokatlov

Annonse

Fag- og opplæringsansvarlig tung tvang (vikariat), Namsfogden i Innlandet

Dermed går det omsider mot avstemning over den nye loven, som har vært under utarbeidelse siden Advokatlovutvalget ble nedsatt i 2013. Dette ble ledet av høyesterettsdommer Bergljot Webster, som i Stortigets høring oppfordret politikerne til å innføre en regel om at kun advokater skal kunne eie advokatfirmaer. Slik blir det ikke. Den borgerlige regjeringen mente dette vil bidra til økt innovasjon, og det nåværende stortingsflertallet er enig.

Les: Her er den nye advokatloven – opphever rettsrådsmonopolet

Loven vil imidlertid innføre krav om at eiere og personer i ledelsen i advokatforetak uten advokatbevilling må ha hederlig vandel og ikke anses uskikket. Kravet retter seg både mot de som formelt og reelt har slike posisjoner.

I tillegg til endringen vedrørende styreverv, som var noe særlig det frivillige Norge var opptatt av, justeres også lovforslaget slik at advokatfirmaer kan drive forsikringsvirksomhet. Dette er noe fagforeningene har vært opptatt av, ettersom de ofte har advokatvirksomhet som del av medlemmenes  forsikringsordning.

– Den forrige regjeringen får gjennomslag for loven i sin helhet, med disse endringene, sier Stensland.

Rett24 retter: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Advokatlovutvalget ble nedsatt i 2015. Det korrekte er at utvalget leverte i 2015.