Kvinnen er ikke tidligere straffedømt, og 60 av de 90 dagene gjøres betinget.

Bakteppet er at kvinnen i kjølvannet av terrorangrepet sommeren 2022 forklarte politiet at hun var blitt skutt, og at prosjektilet var blitt operert ut av henne på Ahus. Flere store medier intervjuet kvinnen om dramaet, artikler som senere er blitt avpublisert.

Annonse

Vi ønsker flere advokater til vårt sterke fagmiljø

Tilbakedaterte

I vinter ble hun tiltalt for falsk forklaring, ettersom politiet mente hun ikke kunne ha vært på stedet da skytingen fant sted. Nå har Oslo tingrett funnet det bevist at historien ikke var sann. I tillegg mener retten at kvinnen har fabrikkert beviser for å underbygge sin egen falske forklaring.

Fabrikkeringen skal ha bestått i at hun senere, etter at hun ble kjent med mistanken om falsk forklaring, tok bilder som angivelig skulle vise henne i Rosenkrantz' gate, og deretter tilbakedaterte disse til 25. juni.

Google-historikk

Analysen av kvinnens telefon viser at den var koblet til en basestasjon i nærheten av hennes egen bolig natt til 26. juni. Analysen viser også at telefonen var på Ahus i november 2022. Retten mener dette var for plassere en stedstag på bilder hun hadde tatt av en sykehusseng. Like i forkant hadde hun også googlet teksten «Største straff for løgn under avhør», og lignende. Tingretten skriver:

«Denne saken skiller seg fra de typiske tilfeller, og det er vanskelig å finne direkte sammenlignbar rettspraksis. Ikke bare avga tiltalte en uriktig forklaring i politiavhør. Hun har også fabrikkert dokumentasjon, som hun overga til politiet, for at hennes forklaring skulle fremstå mer troverdig. Dette medførte ikke ubetydelig, og helt unødvendig ressursbruk fra politiets side, da dokumentasjonen måtte ettergås. Hendelsen hun forsøkte å knytte seg til var et alvorlig terrorangrep mot det skeive miljøet i Oslo med mange fornærmede. Hun krever i realiteten gjerningspersonen straffet for en handling som ikke ble begått mot henne, og bidrar til å skremme opp befolkingen.»

Annonse

Rådgiver / seniorrådgiver

Ingen journal

Retten mener dette tilsier en klart strengere straff enn den normale straffen for falsk forklaring.

Politiet har gjennomgått samtlige videoer fra åstedet uten å finne spor av kvinnen, og det er heller ikke registrert noe om henne på legevakt, akuttmottak eller sykehus.

Under hovedforhandlingen nektet hun straffskyld, og ifølge VG forklarte hun at hun var helt sikker på at hun ble skutt.