«Hva forbinder du med dommerklubba?», ble tilfeldig forbipasserende spurt utenfor Tinghuset sist uke. Men for én gangs skyld var det ikke en stakkars vikar fra avisredaksjonene et steinkast lenger oppe i gata som var ute og surret i slapset. Denne gangen var det tingrettsdommer Ola Berg Lande og mikrofonen hans.

– Det føltes ganske nerdete å stoppe folk på gaten. Det var litt ubehagelig, jeg må innrømme det. 

– Evnen til å føle skam forsvinner etterhvert som journalismen tar deg. Bare hold ut. Hvordan reagerte folk?

– Folk var overraskende velvillige. Noen trodde nok at jeg skulle selge ett eller annet, men de som stoppet syntes kanskje det var litt eksotisk?

Annonse

Teamleder jurist innen regelverk og juridiske tjenester i Forsvaret

Podfan i Høyesterett

Sammen med dommerkollega Ragnar Lindefjeld, har Ola Berg Lande vært drivkraften bak programposten Dommerpodden, som ble lansert i fjor vår. Der diskuterer dommerne aktuelle temaer med inviterte gjester fra et bredt spekter av aktører. Episoden om dommerklubba er laget av dommerfullmektig Kaspar Nygaard Thommessen, som nylig ble med på laget.

Bakgrunnen var at høyesterettsdommer Ragnhild Noer, som medlem av kompetansekomitéen i Domstoladministrasjonen, ønsket seg kompetanseutvikling i nye former.

Ragnhild Noer
Ragnhild Noer (Foto: Sturlason)

– Jeg er glad i podcaster. Det fine med dem er at man kan høre på noe interessant mens man gjør noe annet, enten man vasker opp eller går tur i skogen eller hva som helst. Jeg har hørt endel amerikanske podcaster, også juridiske, og noen av dem er skikkelig gode, sier Noer.

Hun forteller at en målsetning har vært å komme bort fra bare å arrangere de tradisjonelle foredragene.

– Jeg synes de har vært veldig flinke med denne podcasten, både i temaene de velger og i måten de leder programmene på, sier Noer. 

Mange lyttere

Programleder og tingrettsdommer Ragnar Lindefjeld forteller at tilbakemeldingene har vært gode. De fleste episodene ligger på rundt 1500 avspillinger, noe som betyr at de har nådd ut til langt flere enn landets rundt 600 dommere. 

– Dette var et prøveprosjekt, men Domstoladministrasjonen ønsker å fortsette. Så nå kjører vi på, sier Lindefjeld. Sist uke var han i studio og spilte inn ytterligere to episoder, blant annet om dommerklubba.

– «Dommerklubba» er en sosiologisk og rettshistorisk analyse av dommerklubba, der vi altså blant annet har spurt fem på gata om hva de forbinder med den.

– Rekker du å være dommer oppe i dette da?

– Vi har ikke fått frigjort noe tid til dette, det har vært et slags koseprosjekt på fritiden. Så lenge hver av oss bare har ansvar for et par-tre episoder i halvåret, og vi synes det er gøy, så går det greit. Men det er faktisk overraskende mye jobb å lage en episode, sier Lindefjeld.

Annonse

Finanstilsynet søker jurist/økonom til en stilling innen EØS-arbeid

Står fritt

Avdelingsdirektør Kari Berget i Domstoladministrasjonen sier DA ønsker å satse videre for fullt på denne kanalen.

– Dette er initiert av DA, og finansieres over kompetansemidlene. De som lager dette fungerer som en redaksjon, og har frihet til å gjøre det de ønsker. Vi ser nå på dette som en permanent ordning, de som lager dette har sagt seg villig til å fortsette og har stadig nye ideer. Dette er dommere som er veldig interessert å gjøre ting utenfor det vanlige, sier Berget.

De episodene som er publisert så langt, finner du her.