I september fyller Magnus Matningsdal 70 år, og går av for aldersgrensen. Da vil han ha vært dommer i Høyesterett i 24 år.

Tirsdag ble embetet han etterlater seg utlyst, med fire ukers søknadsfrist. Leder for Innstillingsrådet for dommere, Arnfinn Agnalt, opplyser at innstillingsrådet tenker behandle ansettelsen i møtet som skal holdes 26. april. Ifølge utlysningen er ønsket tiltredelse 1. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skulle du ønske du kunne bli lenger?

– Både óg. Jeg føler at jeg fortsatt har god arbeidskraft. Så hadde jeg hatt muligheten, hadde jeg nok gjort det. På den andre siden har jeg vært pendler siden 1. juli 1996. Så det kan jo også være greit å komme over i en situasjon der jeg er mer hjemme, uttalte Matningsdal i et portrettintervju med Rett24 for to uker siden.

Matningsdal debuterte som dommerfullmektig på slutten av 70-tallet, og rakk derfor å være innom ikke mindre enn seks tiår i dommergjerningen.

Les: Etter seks tiår som dommer går Magnus Matningsdal av til høsten

Den forrige ledige stillingen i Høyesterett, etter Erik Møse, ble overtatt av Jens E. A. Skoghøy, da han returnerte etter noen år som professor. De som ble innstilt på andre og tredje plass til den stillingen, var partner i BAHR Are Stenvik og partner i Arntzen de Besche Erlend Haaskjold.

Verken Stenvik eller Haaskjold ønsker foreløpig å kommentere hvorvidt de kommer til å søke også denne gangen.

Stenvik var runner up også gangen før der, i 2019, da Kine Steinsvik og Erik Thyness ble ansatt. Den gang foran lagmann i Borgarting Christian Lund.

Den neste av dommerne i Høyesterett som fyller 70, er Kristin Normann. Det skjer imidlertid ikke før 1. mai 2024. Først i 2025 starter et lite generasjonsskifte, med sju avganger på tre år. Både Jens E. A. Skoghøy, Arne Ringnes og Wilhelm Matheson runder 70 i 2025. Deretter følger Knut H. Kallerud, Henrik Bull, Hilde Indreberg og Per-Erik Bergsjø frem til mai 2028.