Bortvisning av EØS-borgere med grunnlag i korona-innreiseforbudet er ulovlig, og må stoppes umiddelbart. Det uttalte førsteamanuensis Stian Øby Johansen til Rett24 for halvannen uke siden.

Bakgrunnen for diskusjonen er at Justisdepartementet nå tolker begrepet «bosatt» som folkeregistrert. Det betyr at EØS-borgere som har bodd i Norge i mer enn tre måneder, men som ikke har folkeregistrert seg her, ikke får komme inne i landet. En rekke eksempler har vært fremme i mediene, der blant annet studenter som har vært på besøk i hjemlandet er blitt stanset og returnert, med henvisning til innreiseforbudet i koronalovgivningen.

Annonse

Vi opplever økt oppdragsmengde og søker en rekke nye Wiersholm-kollegaer i Trondheim for å styrke teamet!

Skriftlig spørsmål

– Årsaken til feilen er nok at man ikke har tenkt på unionsborgerdirektivet. I lys av hvor dramatiske konsekvenser dette har for de aktuelle personene, er det ganske oppsiktsvekkende at ingen ser ut til å ha hatt noen kvaler med å vedta utvisning av EØS-borgere på dette grunnlaget. Alle slike utvisninger må stoppes umiddelbart, uttalte Johansen.

Rett24 har bedt om Justisdepartementets kommentar til kritikken, men har ikke mottatt noe svar, ut over en bekreftelse på at henvendelsen er mottatt. Vi har heller ikke fått beskjed om at vi ikke vil få noe svar.

Men kanskje har stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mer hell. Før helgen leverte i hvert fall hun inn et skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsministeren om saken. Spørsmålet lyder:

«På rett24.no 28. april mener to jurister at Norge bryter med EØS-regelverket, Unionborgerdirektivet, ved å bortvise eøs-borgere som ikke er registrert som bosatt i folkeregisteret, på tross av at de har bodd i Norge i flere år, og går på skole eller har jobb her.

Vil regjeringen foreta endringer i regelverket slik at EØS-borgere som har bodd her lenger enn 3 måneder ikke lenger blir bortvist på grensen ved kortvarige utenlandsopphold selv om de ikke er registrert i folkeregisteret som bosatt?»

Svarte på Twitter

Et annet koronatiltak som har avstedkommet diskusjon den siste uken, er bruken av karantenehotell. Rett24 omtalte sist uke at ICJ-Norge oppfordret folk til ikke å vedta forelegg for brudd på regelen om at innreisekarantene må gjøres på hotell, i stedet for hjemme.

På Twitter forklarte statsminister Erna Solberg at begrunnelsen for regelen er at for mange ikke overholdt karantenen når den kunne gjøres hjemme. Dette fremkom i en dialog med tingrettsdommer Kim Heger: