Etter mange års utredning ble omsider den nye advokatloven vedtatt i Stortinget i mai i fjor. Der ble det gjort flere endringer i dagens regulering, blant annet når det gjelder adgangen til å yte rettshjelp utenfor rettergang. I tillegg skal også disiplinærsystemet omstruktureres, juristtittelen og taushetsplikten lovfestes, pluss flere andre justeringer.
Enn så lenge er det imidlertid det gamle regimet som gjelder, for loven er ennå ikke trådt i kraft. I mars stilte Høyres Sveinung Stensland skriftlig spørsmål til justisministeren om fremdriften, og fikk til svar at departementet «planla» høring i løpet av høsten.
Bekrefter
Nå bekrefter departementet at det blir høring i løpet av de nærmeste månedene.
«Både forslaget til overgangsregler og ny advokatforskrift skal sendes på alminnelig høring nå i høst. Ikrafttredelsedatoen må vi komme tilbake til på et senere tidspunkt. Dette arbeidet har høy prioritet i departementet», skriver departementet i en epost til Rett24.
I så fall vil det rent teknisk være fullt mulig å få behandlet saken før sommeren. I hvert fall om ikke høringsrunden skaper behov for nye omdreininger.
Håper på 2025
I tillegg til å oppheve rettsrådsmonopolet utenfor rettergang, vil loven også innfører krav om at eiere og personer i ledelsen i advokatforetak uten advokatbevilling må ha hederlig vandel og ikke anses uskikket. Kravet retter seg både mot de som formelt og reelt har slike posisjoner.

Dagens ordning med Tilsynsråd, disiplinærutvalg og disiplinærnemnd og bevillingsnemnd skal erstattes med et enklere system, der et nytt «Advokatutvalg» administreres av et nyopprettet «Advokattilsyn».
– Vi ser fram til å få forslaget til overgangsregler og advokatforskrift på høring. Dette er regler som vil ha stor praktisk betydning både for advokatenes hverdag og tilsynet med advokater. Vårt ønske er at advokatloven trer i kraft så raskt som mulig, og vi håper derfor at departementet vil kunne ferdigstille arbeidet med overgangsreglene raskt nok til at Stortinget kan behandle saken i vårsemesteret. Forhåpentligvis kan vi da få ikrafttredelse fra 1. januar 2025 – som vil være to og et halvt år etter at loven ble vedtatt, sier leder av Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas.