Både Domstoladministrasjonen, Dommerforeningen og Juristforbundet reagerte i helgen på uttalelsene Senterpartiets justispolitiske talsperson ga til Klassekampen i helgen.

Les: Sp-topp mener Domstoladministrasjonen driver «politisk kampanje»

Til avisen sa hun blant annet at «Domstolsadministrasjonen er ikkje nokon nøytral fagleg aktør. Eg vil heller seie at dei driv ein form for politisk kampanje, og difor ser vi også på dei som ein politisk motstemme.»

Else Marie Rødby.jpg
Stortingsrepresentant Else Marie Rødby (Sp).

Overfor Rett24 utdyper Else Marie Rødby at hun mener Domstolsadministrasjonen selvfølgelig har et faglig fokus på domstolene.

–Samtidig får vi tilbakemeldinger på at det foregår en prosess hvor ansatte i domstolene skal bidra til å la domstolstrukturen ligge slik den er, at det er vanskelig for ansatte å si sin mening dersom denne ikke er sammenfallende med ledelsens, og at man også er igang med påvirkningsarbeid mot kommunepolitikere knyttet til høringen. Det mener jeg er en form for politisk kampanje, og at det derfor blir vanskelig å se på DA utelukkende som en faglig nøytral aktør, sier Rødby.

Annonse

Vi søker to advokatfullmektiger til vårt kontor sentralt i Oslo

Ber om klargjøring

Venstres justispolitiske talsperson, Ingvild Wetrhus Thorsvik, etterlyser en klargjøring fra justisministeren.

– Rødby uttalte til Klassekampen i helgen at hun ikke ser på Domstolsadministrasjonen som en faglig aktør, men som en politisk motstemme. Dette er svært problematisk. Det er tydelig at Sp ikke klarer å ta inn over seg innspill fra faglige aktører som er uenig med dem, være seg domstolsadministrasjonen eller barneombudet. Dette er alarmerende, også for hvordan de vil drive med justispolitikk fremover. De faglige rådene som er gitt av Domstolsadministrasjonen knyttet til reverseringssaken er i tråd med en lang rekke andre fagorganer. Justisministeren bør klargjøre om hun er enig i karakteristikken av domstolsadministrasjonen som en politisk aktør og ikke et fagorgan, sier Thorsvik.

– Vi velger inntil videre å tro at uttalelsene ikke er dekkende for justisministerens og regjeringens syn. Dette bør i så fall klargjøres så snart som mulig, uttalte Juristforbundets president Håvard Holm til Rett24 mandag.

Domstolsdirektør Sven Marius Urke uttalte mandag at organiseringen av domstolene har stor betydning for kvaliteten ved domstolene.

– At dette spørsmålet også har en politisk dimensjon, fratar ikke Domstoladministrasjonen retten og plikten til å arbeide for en organisering som på best mulig måte ivaretar borgernes rettsikkerhet, sa Urke.