Bakgrunnen for saken er at tiltalte, i forbindelse med en bredt omtalt konflikt, hadde saksøkt programleder Mads Hansen for ærekrenkelser. I den anledning videresendte han en epost til sin prosessfullmektig, John Christian Elden, som angivelig skulle dokumentere et økonomisk tap.

Senere viste det seg at denne eposten var manipulert. Saken ble politianmeldt, og påtalemyndigheten tok ut tiltale for dokumentfalsk og uriktig forklaring for retten.

Annonse

Konsernadvokat / Group Legal Counsel

Forliksrådets status

Forsvarer Knut Helge Hurum anførte i lagmannsretten for det første at det ikke var tiltalte selv om hadde sendt dokumentet til forliksrådet, mens hans prosessfullmektig, uten at tiltalte var kjent med at det ble sendt til forliksrådet.

For det andre anførte han at forliksrådet ikke var omfattet av begrepet «retten», i straffeloven § 221 første alternativ.

Lagmannsretten var ikke enig på noen av punktene, og skrev:

«Det avgjørende for lagmannsretten er at forliksrådet er å anse som en domstol som utøver dømmende virksomhet og som er en del av rettssystemet. Selv om ikke forliksrådet er en «alminnelig domstol» etter domstolloven § 1 første ledd, regnes den som en «domstol» etter domstolloven § 1 (....) Domstollovens regler gjelder for forliksrådet, og kompetansen er gitt i domstolloven § 1 andre ledd med videre henvisning til tvisteloven § 6-10. Av tvisteloven § 6-10 følger at forliksrådet kan avsi dom under visse vilkår. Dommen kan ankes til tingretten. Videre følger det av tvisteloven § 6-2 at en sak om formuesverdier skal behandles i forliksrådet før den kan bringes inn for tingretten, med mindre noen av unntakene i § 6-2 andre ledd kommer til anvendelse. For å illustrere at forliksrådet er å anse som en domstol, nevnes til sist at forliksrådets medlemmer er dommere i domstollovens forstand, jf. domstolloven § 52.»

Dømt til fengsel

Lagmannsretten satte straffen til 30 dagers fengsel. I tillegg ble mannen dømt til å betale erstatning for den saksøkte programlederens advokatutgifter. Torsdag kunngjorde Høyesteretts ankeutvalg at spørsmålet om forliksrådets status skal avgjøres i avdeling.

Påtalemyndigheten opplyste til VG i vår at den såkalte kjendismanageren hadde anket både over lovanvendelsen under skyldspørsmålet, saksbehandlingsfeil og det sivile kravet, men det er kun spørsmålet om rekkevidden av begrepet «retten» som er sluppet inn til behandling.

«Utvalget bemerker at dersom anken fører fram, kan det også få betydning for avgjørelsen av det sivile kravet», heter det i beslutningen av ankeutvalget.

Lagmannsrettens dom finner du her.