Nesten 30 barnevernklager mot Norge venter på behandling i Den europeiske menneskerettsdomstolen. Mange av sakene har ligget på is helt siden det ble klart at den såkalte Strand Lobben-dommen skulle ankebehandles i EMDs storkammer, og nå jobber både EMD og Høyesterett med å følge opp dommen. Høyesterett har, som Rett24 omtalte i oktober, sluppet inn tre ankenektelser og én dom, i barnevernsaker. Sakene skal forhandles i sammenheng, og Høyesterett vil bli satt i storkammer i februar.

Dommene vil bli retningsgivende for fremtidige saker som gjelder omsorgsovertakelse, samvær, tilbakeføring og tvangsadopsjon.

Annonse

Har du erfaring innen eiendom og prosedyre? Vi søker ny konsernadvokat

I november omtalte Rett24 at Strasbourg ønsker å avsi dom i flere av sakene før norsk Høyesterett samles i storkammer. Det løftet holder de. Én dom ble avsagt allerede i november, og torsdag kunngjorde menneskerettsdomstolen at ytterligere to saker er avgjort.

Dom i disse sakene vil bli kunngjort førstkommende tirsdag klokken 10.

Den ene saken som nå er ferdig vil bli kunngjort, gjelder en klage som ble innsendt i november 2015, og kommunisert til norske myndigheter i april 2016. Saken gjelder barnet til en polsk statsborger, som på klagetidspunktet var bosatt i Oslo. Barnet ble plassert i fosterhjem, men med ukentlig samvær. Senere ble det besluttet at samværet var potensielt skadelig for barnet, den biologiske moren ble etterhvert fratatt all rett til samvær.

Den andre saken gjelder en somalisk statsborger som klaget til EMD våren 2016. Saken ble kommunisert til norske myndigheter høsten 2016, og gjelder tvangsadopsjon. Kvinnen hadde med barnet da hun ankom Norge, men barnet ble plassert i ikke-muslimsk fosterhjem et snaut år senere, med samvær annenhver måned. Etter tre år med denne ordningen, ble foreldreansvaret overført til fosterfamilien permament.

Begge klagene gjelder retten til familieliv etter EMK artikkel 8.