Søknadsfristen på andre pulje av domstollederjobbene i de nye tingrettene gikk ut sist uke. Blant disse er Sør-Rogaland tingrett, som blir en sammenslått utgave av Stavanger, Jæren og Dalane tingretter.

Den største av disse, Stavanger tingrett, har siden 2019 vært ledet av Tor Christian Carlsen. Han ble i påvente av domstolreformen konstituert i stillingen, men har nå besluttet ikke å søke jobben permanent.

Les: NOKAS-aktor blir sorenskriver i Stavanger

– Jeg har drevet med domstolsledelse i fem år nå, først som nestleder i Jæren tingrett og nå i halvannet år som konstituert sorenskriver i Stavanger. Etterhvert er det blitt klart for meg at håndverket i dommerfaget gir meg mer glede og motivasjon enn ledelsesoppgavene. Det betyr for min del at jeg nå vil manøvrere meg tilbake til en rolle som fagperson – mer enn leder – noe som samlet sett gir meg mer, forteller Carlsen.

– Har påvirket mange

Carlsen har vært dommer ved Jæren tingrett siden 2007. Før det var han statsadvokat, og ble i den anledning rikskjent som en av de to aktorene i Nokas-saken.

– Hvordan har prosessen rundt domstolreformen påvirket opplevelsen av å være domstolleder?

– Den har jo påvirket, for det har vært en lang prosess, med mye usikkerhet rundt utfallet. Jeg tror dette har påvirket mange, men det har ikke på noen måte vært avgjørende på mitt valg. Jeg har hele tiden vært tydelig på at jeg synes sammenslåingen er en god tanke, og støtter resultatet fullt ut. Men ettersom jeg har vært konstituert som domstolleder, i påvente av at prosessen skulle bli klar, så ga denne utlysningen meg en ekstra anledning til å tenke meg om. Og min vurdering er at lederjobben over tid innebærer å distansere meg fra et fag, og et håndverk, som jeg er veldig glad i.

Carlsen vil, når ny sorenskriver er ansatt, fortsette som tingrettsdommer i Sør-Rogaland tingrett.

Hard kamp i Agder

En av domstolene hvor det blir hardest konkurranse om lederjobben, ser ut til å bli Agder tingrett. Her konkurrerer tre av de nåværende sorenskriverne i regionen om den ene, nye lederjobben. I har to tingrettsdommere meldt seg på i kampen. Også stillingen som leder for Oslo tingrett har vært utlyst, som følge av sammenslåingen med Oslo byfogdembete. Her har nåværende sorenskriver Yngve Svendsen, som tidligere kunngjort, søkt. I tillegg har en 30 år gammel advokat søkt stillingen. Hun har jobbet som advokat siden januar.

For de øvrige tingrettene, foruten Oslo, ser søkerlistene slik ut:

Agder tingrett:

 1. Leif Petter Trannum, tingrettsdommer i Aust-Agder tingrett
 2. Anne Gro Aanensen Kleven, sorenskriver i Aust-Agder tingrett
 3. Robert Versland, sorenskriver i Lister tingrett
 4. Steinar Langholm, sorenskriver i Kristiansand tingrett
 5. Anita Hekneby, tingrettsdommer i Kristiansand tingrett

Søndre Østfold:

 1. Ragnhild Borgerud, sorenskriver i Sarpsborg tingrett
 2. Ingulf Nordahl, konstituert sorenskriver i Valdres tingrett
 3. Mann, unntatt offentlighet

Møre og Romsdal tingrett:

 1. Elisabeth Wiik, sorenskriver i Søre Sunnmøre tingrett
 2. Kirsti Høegh Bjørneset, sorenskriver i Sunnmøre tingrett
 3. Øyvind Panzer Iversen, tingrettsdommer i Romsdal tingrett

Sør-Rogaland tingrett:

 1. Mariann Svensen, tingrettsdommer Stavanger tingrett
 2. Steinar Langholm, sorenskriver i Kristiansand tingrett
 3. Mann, unntatt offentlighet