Sist uke ble en mann dømt for å overfalle forsvarer Kai Vaag midt i hans avsluttende prosedyre. Vaag ble slått med vannkaraffel og knyttede never, og endte i et basketak på gulvet.

Les: Forsvarer Kai Vaag ble overfalt av fornærmede midt i prosedyren

Nå håper Advokatforeningen at bransjen skal bidra til å skaffe en mer detaljert oversikt over hvor utbredt problemet med vold og trusler er i den norske advokatbransjen. Sist uke ble det sendt ut et spørreskjema til alle medlemmene i foreningen, der man blir bedt om å svare på spørsmål om sine erfaringer.

Annonse

Vi søker etter flere erfarne og dyktige advokater og advokatfullmektiger til vår avdeling for eiendom og entreprise.

Undersøkelse

– En fare med slike undersøkelser er at de som har opplevd ting blir overrepresentert, fordi de i større grad svarer. Vi håper derfor på en høy svarprosent også fra de som ikke har opplevd trusler, slik at vi får et realistisk bilde, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

Undersøkelsen skal etter planen ferdigstilles i løpet av mars. Samme undersøkelse gjennomføres i flere andre europeiske land, og initiativet kommer fra det europeiske advokatrådet.

Selvforsvarskurs

– Grunnen til at de har tatt dette initiativet er at man i noen land har sett en økning i vold og trusler mot advokater. I Nederland har det faktisk vært to drap, og dette er åpenbart veldig bekymringsfullt. Vi gjorde en undersøkelse her i Norge for ganske mange år siden. Den viste heldigvis at opplevelsen av trusler og vold ikke var høy, men situasjonen kan ha endret seg siden den gang. Vi ønsket å bruke denne anledningen til å få oversikt, og til å vurdere om det bør gjøres tiltak.

– Hva slags tiltak er i så fall aktuelle?

– Nå får vi først se hva undersøkelsen viser, men i Nederland har de arrangert egne selvforsvarskurs for advokater, som har vært populære. Det har også vært utarbeidet gode råd og tiltak du kan iverksette på kontoret, for å øke sikkerheten i hverdagen, sier Smith.

Annonse

Førsteamanuensis i rettsvitenskap

Tas på alvor

Hun forteller at de fra tid til annen får henvendelser fra medlemmer som føler seg i en trusselsituasjon.

– Vår opplevelse er at politiet har tatt dette veldig alvorlig, og har fulgt opp på en god måte, sier Smith.

Mannen som ble dømt for å overfalle forsvarer Kai Vaag fikk fem måneders fengsel, men det skyldtes dels liggetid og dels at saken var en tilleggsdom. Retten mente utgangspunktet skulle ligge på 10 måneders fengsel.