I ettermiddag ble det omsider klart at en særdeles lang og omstendelig prosess i både Norge og Strasbourg er ved veis ende. Konklusjon: Fra nyttår vil det bli et ledig sete i Norges Høyesterett.

Arnfinn Bårdsen
Arnfinn Bårdsen. (Foto: Høyesterett)

Da kommer nemlig Arnfinn Bårdsen til å ta sete ved EMD.

Avstemningen i Europarådets parlamentarikerforsamling ble avsluttet klokken 17, og etter en manuell opptelling ble valget av Bårdsen kunngjort i plenum klokken 18.23. Bårdsen fikk 108 av de 174 stemmene.

– Jeg er glad, takknemlig og ydmyk. Glad for at det foreligger en positiv avklaring. Takknemlig for den tilliten Norge og Europarådet viser meg. Ydmyk med tanke på det ansvaret og det arbeidet som venter. Og litt vemod: Jeg kommer til å savne mine gode kolleger i Norges Høyesterett, sier Bårdsen til Rett24.

Tre kandidater

Prosessen med å finne ny dommer startet i november i fjor, da Erik Møse varslet at han ville returnere til Høyesterett. Deretter startet en runddans som involverte ikke mindre enn tre utlysninger av den ledige stillingen.

Tilslutt bestemte den norske innstillingskomitéen seg for å anbefale professor ved UiB Jørgen Aall (59), lagdommer i Borgarting Elizabeth Baumann (59) og Arnfinn Bårdsen til stillingen. Reglene sier at medlemslandene plikter å sende tre kandidater, hvorav minst én kvinne.

De tre kandidatene ble i september intervjuet av nok en innstillingskomité, denne gangen fra Europarådets parlamentarikerforsamling. Sist uke ble det klart at komitéen anbefalte Bårdsen til jobben, og det var denne innstillingen politikerne valgte å følge tirsdag.

Ble doktor i 1999

Bårdsen er utdannet ved UiB i 1992, og tok doktorgrad i 1999 med boken «Krenkelser og klager: Vilkårene for realitetsbehandling av private klager ved Den europeiske menneskerettsdomstolen».

Han var amanuensis, stipendiat og førsteamanuensis ved juridisk fakultet ved UiB fra 1992 til 2003, før han ble lagdommer, lagmann og til sist konstituert førstelagmann i Gulating lagmannsrett. Han var medlem av Tvistelovutvalget, og ble utnevnt til Høyesterett i 2007, med tiltredelse 1. juli 2008.