– Vi mottar mange spørsmål om lovligheten av dette. Svaret er at det er tvilsomt. Etter vårt syn hadde det mest naturlige vært å spørre brukerne om samtykke før innleggene og bildene deres brukes på denne måten, skriver Datatilsynet på sine nettsider.

Det var i mai det ble kjent at Facebook- og Instagram-eier Meta fra 26. juni i år vil bruke brukernes innlegg og bilder til å trene sin KI-tjeneste. Det skal de kunne gjøre uten at brukerne trenger å gi sin tillatelse.

Annonse

Stilling som stipendiat på spennande straffegjennomføringsprosjekt

Ba regjeringen om å komme på banen

Grepet har ført til kraftige reaksjoner. TV 2 skrev søndag at Miljøpartiet De Grønne, Venstre og Høyre ber regjeringen komme på banen i saken.

KI-forsker Inga Strümke sa også til TV 2 i forrige uke at hun ber alle Facebook-brukere om å vurdere grundig om de skal beholde kontoen sin.

– Jeg tenker at nå må vi gi Meta fingeren, fordi Meta gir oss fingeren. Nå sletter jeg Facebook-profilen min før 26. juni, sa Strümke.

Har mottatt klager

Datatilsynet understreker tirsdag at det ikke foreligger noen praksis rundt problemstillingen, og at det derfor er vanskelig å sette to streker under svaret om lovlighet.

Tilsynet oppfordrer brukere som ikke ønsker at innleggene og bildene deres skal brukes til å utvikle Metas KI-modeller, til å fylle ut protestskjemaer hos Facebook og Instagram.

Datatilsynet skriver samtidig at de allerede har mottatt klager på den nye praksisen, og de forventer at det kommer flere, både i Norge og i resten av Europa.

– I denne typen saker vil alle datatilsynsmyndighetene i EØS samarbeide. Datatilsynet i Norge vil bidra aktivt i dette arbeidet. Dersom datatilsynsmyndighetene kommer fram til at praksisen er ulovlig, kan vi fatte vedtak om for eksempel forbud og sletting, skriver de.

Annonse

Jurist med interesse for børs og verdipapirmarkedet

Meta: – Trygge på tilnærmingen vår

Facebook har skrevet et innlegg der de forklarer datainnsamlingen.

– Vi bruker informasjon som er offentlig tilgjengelig på nett, og lisensiert informasjon. Vi bruker også informasjon som er delt i Metas produkter og tjenester. Denne informasjonen kan for eksempel være innlegg eller bilder og bildetekster, skriver de.

Matthew Pollard, talsperson for Meta, skriver i en epost til NTB at de er trygge på lovligheten.

– Vi er veldig trygge på at vår tilnærming er i samsvar med våre forpliktelser i henhold til lokale personvernlover og GDPR, skriver Pollard.

Han sier at de under forberedelsene til datainnsamlingen har diskutert saken med EU og det irske datatilsynet. Han viser også til et blogginnlegg Meta har skrevet, der de forklarer saken.