BERGEN: Mandag holdt Arbeiderpartiet landsstyremøte i Bergen, med alle statsrådene. Nyslått justisminister Astri-Aas Hansen benyttet utflukten til å besøke Vest politidistrikt, Hordaland tingrett og jusstudentene på UiB, før hun drar videre til Dubai. Der skal hun signere en bilateral avtale med De forente arabiske emirater om strafferettslig samarbeid og utlevering.
– I hvilken grad har du rukket å få oversikt over de proposisjonene som er varslet fra Justisdepartementet nå utover våren?
– Vi har mange viktige saker på gang, men jeg ønsker å fremheve rusreformen del II og endringer i straffelovens regler om seksuallovbrudd. Dette er viktige saker for meg, Arbeiderpartiet og mange i samfunnet vårt, sier Aas-Hansen.
Rettskretsene
Mens Emilie Mehl (Sp) fortsatt var statsråd, hold departementet i januar høring på et forslag om å lovfeste de nye tingrettene, og hvor de skal ha rettssteder. Dette i strid med hva Domstolkommisjonen mente. Kommisjonen pekte på behovet for fleksibilitet, og anbefalte å beholde dagens ordning, der dette fastsettes i forskrift.
I lovforslaget heter det for eksempel «Trøndelag tingrett, med faste rettssteder i Brekstad, Namsos, Steinkjer og Trondheim», og «Gudbrandsdal tingrett, med faste rettssteder i Lillehammer og Vågåmo».
Departementets forslag var begrunnet med at lovfesting «vil sikre
rettsstedene en sterkere demokratisk forankring og et bedre vern mot fremtidige nedleggelser enn det rettsstedene har i dag».
I den listen over proposisjoner som er varslet før sommeren, er det ikke nevnt noe om et slikt lovforslag. Det kan likevel komme, listen er ikke bindende, men vil Aas-Hansen, som inntil sist uke selv var tingrettsdommer, følge opp dette?
– Din forgjenger varslet at hun vil legge frem et forslag om lovfesting av rettskretsene. Går dette sin gang?
– Det får vi komme tilbake til.
– Så det er ikke definitivt avgjort?
– Det er en av de tingene jeg skal gå inn og vurdere – og avgjøre.
– Hva tenker du om domstolsreformen så langt?
– Jeg har hatt mine tanker om den.
– Og hva var de?
– Nå konstaterer jeg at reformen er landet. Det blir fem nye domstolledere, de ble behandlet i statsråd sist fredag, og domstolene har svært mange andre utfordringer framover, som de skal få konsentrere seg om.
Ny forvaltningslov
– Forvaltningsloven er varslet i april, har du fått sett på den ennå?
– NOUen ble avgitt i 2019, og det er et stort arbeid i departementet som ligger bak en ny forvaltningslov. Jeg er glad for at vi nå skal fremme forslag til en helt ny forvaltningslov, men jeg ønsker ikke å si noe om enkeltforslagene før proposisjonen sendes Stortinget.
Det var tidligere ekspedisjonssjef i Lovavdelingen, Inge Lorange Backer, som i 2015 fikk i oppdrag å lede utredningen av den nye loven. Etter fremleggelsen ble forslaget av flere karakterisert som konservativt og forsiktig. Utredningens hovedkonklusjon var at dagens lov fungerer godt.
– Det har tatt departementet mange år å komme med en proposisjon her, er det gjort mange justeringer fra det forslaget som ble fremlagt i NOUen?
– Det kan du glede deg til å se!
– Et eksempel?
– Nei, jeg vil ikke si noe om enkeltforslag før proposisjonen fremmes. Det er viktig å se helheten, sier Aas-Hansen.