I fjor vår var Benedicte Storhaug bistandsadvokat i en sak der tiltalte ble dømt til ett års ubetinget fengsel. I kjølvannet av at dommen ble rettskraftig, sendte den domfelte mannen en tekstmelding til Storhaug. I meldingen skrev han blant annet «deg har eg ingen respekt for. Husk at det finnes menneske lika å skada andra».

Meldingen ble sendt i begynnelsen av mai 2023, og allerede i juni samme år var saken ferdig etterforsket. Ikke desto mindre var det først nå i september 2024 at saken kom for retten, med tiltale for motarbeidelse av rettsvesenet. Møtende aktor har ikke besvart en henvendelse fra Rett24 om hva som skjedde i mellomtiden.

Annonse

Påtalejurist - særskilt ansvar for saksområdet SO/Vold og omvendt voldsalarm (OVA)

Nektet straffskyld

– Liggetiden har vært lang. Aner ikke hva politiet har foretatt seg av etterforskning, men tenker vel i utgangspunktet det er ganske begrenset, utover å kontakte tiltalte for å høre om han vil forklare seg. Noen prioritering av advokater kan påtale iallfall ikke beskyldes for, sier Benedicte Storhaug, etter at dommen kom tirsdag.

Benedicte Storhaug.jpg
Advokat Benedicte Storhaug, Storhaug & Paasche.

Den tiltalte mannen nektet straffskyld, og anførte at SMS'en ikke var en trussel. Han forklarte at «husk at det finnes menneske lika å skada andra» var myntet mot ham selv, fordi han var blitt utsatt for vold som følge av de uriktige anklagene. Tingretten godtar ikke denne forklaringen, og skriver:

«Etter rettens mening fremstår meldingen som både utilbørlig, klanderverdig og uberettiget. Retten vil også påpeke at tiltalte ser ut til å mene at Storhaug visste at han var uskyldig i saken hvor han ble domfelt av lagmannsretten og at klær (og DNA) var «plantet». Det å være misfornøyd med en bistandsadvokat sin jobbutførelse er en ting, noe annet er å påstå at Storhaug bevisst skal ha medvirket til at han skal være uskyldig dømt. (...) Det er ingen fornuftig forklaring på hvorfor tiltalte skulle opplyse Storhaug om at «det er mennesker som liker å skade andre» dersom dette gjaldt ham selv. For retten fremstår utsagnet som en dårlig skjult trussel.»

Aktor la ned påstand om 21 dagers fengsel. Retten mente dette virket noe lavt, men godtok påstanden fordi trusselen fremsto som en impulshandling.

Slipper å sone

Den lange liggetiden er imidlertid et brudd på EMK artikkel 6, skriver retten, og hele straffen gjøres derfor betinget. Forsvarer Arvid Sjødin forteller at det i retten ikke ble gitt noen begrunnelse for liggetiden.

– I den opprinnelige dommen så ble han skamslått av personer som var til stede, da det ble ropt voldtekt. Han mener at hun (klienten, red.anm) ikke snakket sant, og det var heller ikke noen bevis, som kunne forklare hennes påstand. Han sa det til bistandsadvokaten fordi hun skulle være sikker neste gang. Denne domstolen fulgte ikke uskyldspresumsjonen. Det er bare er der man kan bevise utover enhver rimelig tvil at det tiltalte sier er feil, at man kan se bort fra det, sier Sjødin.