Det er 16 år siden Gjermund Mathisen pakket kofferten og reist til EU-rettens hjemtrakter. Først som utreder i EFTA-domstolen i Luxembourg, og deretter videre til ESA i Brüssel. Der har han de siste sju årene vært direktør for den – for norske myndigheter – stadig plagsomme konkurranse- og statsstøtteavdelingen.

I 2022 går åremålstillingen som ESA-direktør ut, og da blir det retur til Oslo, forteller Mathisen.

– Mitt åremål går ut til sommeren. Da vil jeg fortsette med EU/EØS-rett som advokat i privat praksis, etter 20 år i det offentlige og i ESA-systemet. Jeg kan ikke tenke meg et bedre sted å gjøre det enn i Kvale, sier Mathisen på telefon fra Gardermoen, der han landet tirsdag ettermiddag.

Store summer årlig

Som konkurransedirektør i ESA har Mathisen hatt ansvar for tilsyn med de snaut 40 milliardene Norge årlig bruker på EØS-relevant statsstøtte. Mer enn en tredel av dette handler om miljø og energieffektivisering, gjennom det statlige selskapet Enova.

Størsteparten av ESAs arbeid med statsstøttereglene handler om å forhåndsgodkjenne, eller underkjenne, norske myndigheters notifikasjoner om støtte til ymse prosjekter. Senest i går, tirsdag, kunngjorde ESA godkjenning av «midlertidige endringer i en norsk ordning som gir tilskudd svarende til forskuddstrekk av skatt, trygdeavgift og arbeidsgiveravgift for sjøfolk fra Norge og EØS på norskregistrerte skip».

– EU- og konkurranserett, samt statsstøtte- og anskaffelsesrett, er fagområder hvor vi opplever betydelig oppdragstilfang, og vi er derfor svært fornøyde med å få Gjermund Mathisen med på laget. Hans bakgrunn som direktør for ESAs konkurranse- og statsstøtteavdeling er svært verdifull, skriver managing partner i Kvale, Marius L. Andresen, i en pressemelding.

kvale mathisen.jpg
Partner Robert Lund, Gjermund Mathisen, leder av Kvales EU- og konkurranserettsteam Kristin Hjelmaas Valla og MP Marius L. Andresen. (Foto: Kvale)

Passerte 300 mill

Blant de 20 største firmaene i Norge, var Kvale det selskapet som i 2020 kunne notere seg den desidert høyeste organiske veksten, målt i prosent. Selskapet omsatte for 315 millioner, opp 29,1 prosent fra 2019. Schjødt hadde høyere vekst i prosent, men mye av dette skyldtes fusjonen med svenske Hamilton.

Les: Slik gikk det for de 20 største i 2020

– Vi ser et potensiale for fortsatt vekst innenfor disse fagområdene og Gjermund vil være sentral i denne videreutviklingen. Konkurranseretten betyr mer enn noensinne for bedriftene, og risikoen ved brudd på reglene er høy, uttaler leder av Kvales EU- og konkurranserettsteam, Kristin Hjelmaas Valla.