Forholdet mellom EU og Polen skjerpes ytterligere.

Kommisjonen gir Polen én måned frist til å redegjøre for hvordan landet skal etterleve EU-domstolens kjennelse om en omstridt polsk lov.

Kommisjonens visepresident Vera Jourová sier at Polen må orientere kommisjonen innen 16. august, hvis ikke vil kommisjonen be EU-domstolen om myndighet til å ilegge Polen bøter.

Annonse

Vi søker advokat/advokatfullmektig

Under press

– Det er grunnlag for uro i flere medlemsland, spesielt når det gjelder domstolenes uavhengighet, sa Jourova.

EU-kommisjonen mener at demokratiske standarder er under press i flere medlemsland, spesielt i Polen og Ungarn, der rettsvesenet blir utsatt for politisk påvirkning.

EU-domstolen sa i en kjennelse 15. juli at et såkalt disiplinærkontor som den polske høyesterett ga grønt lys for, ikke sikrer upartiskhet og uavhengighet for dommere og dermed bryter EU-retten.

Saken ble fremmet for EU-domstolen av nettopp kommisjonen som skal sørge for at medlemslandene etterlever sine forpliktelser i henhold til et felles regelverk.

Rettsstatens stilling

Kommisjonen la tirsdag fram sin årlige rapport om rettsstatens tilstand i medlemslandene, den andre i rekken. Politisk press mot domstoler og medier vekker uro i Brussel. Som ventet fikk Polen og Ungarn besk kritikk.

– Den andre utgaven av denne rapporten viser at medlemslandene gjør framskritt i spørsmål som angår rettsstaten. Men det har skjedd i ujevn takt, og det er grunn til alvorlig uro i et antall medlemsland, spesielt når det gjelder domstolenes uavhengighet, skriver kommisjonen.

Annonse

Bli en del av Wiersholms team innen skattetvist og internprising!

Peker på Slovenia

Denne uroen er først og fremst utløst av utviklingen i Polen og Ungarn, to land som kommisjonen allerede har innledet prosesser overfor.

– Reformene i det polske rettsvesenet er stadig en kilde til uro, heter det i den delen av rapporten som omhandler Polen. Om Ungarn skriver rapportforfatterne at det er fare for favorisering og nepotisme høyt oppe i den offentlige sektor.

Rapporten trekker også fram kritikkverdige forhold i Slovenia, som nylig tok over det roterende formannskapet i EU. Her påpeker kommisjonen at pressen lever under vanskelig forhold og er utsatt for press.

(©NTB)