Borgarting lagmannsrett har bedt Efta-domstolen om en rådgivende uttalelse i forkant av ankebehandlingen av saken. I den forbindelse har Esa og EU-kommisjonen kommet med sine uttalelser.

Saksøkerne Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener uttalelsene støtter deres syn på tolkningen av EUs vanndirektiv, som sier at det er forbudt å forurense vannressurser som fjorder, vann og elver, utenom hvis det stilles strenge krav.

Regjeringsadvokaten, som fører saken for Klima- og miljødepartementet, er imidlertid uenig i at de to instansene gir så klare uttalelser til støtte for bestemte syn.

Ifølge miljøvernorganisasjonene får de støtte i at verken hensynet til privat fortjeneste, skatteinntekter eller arbeidstakeres inntekter faller inn under vanndirektivets krav. Det opplyser Naturvernforbundet i en pressemelding.

Annonse

Compliance Officer i Group Compliance

Samfunnsinteresse

«Ellers (…) kunne enhver lønnsom virksomhet bli klassifisert som å være av overordnet samfunnsinteresse, noe som alvorlig ville undergrave vanndirektivet. De interessene som rettferdiggjør et unntak må derfor, ifølge Esa, være direkte fordelaktige for offentligheten», heter det i Esas uttalelse 16. juli.

– Både EU-kommisjonen og Esa støtter vår tolkning av regelverket. Det underbygger vår påstand om at tillatelsene til gruvedrift med dumping av gruveavfall i Førdefjorden er ugyldige, sier Gytis Blaževičius., leder i Natur og Ungdom.

Uenig

Regjeringsadvokaten deler ikke oppfatningen av at Esa eller Kommisjonen gir så klare uttalelser til støtte for bestemte syn, opplyser advokatene Henrik Vaaler og Karen Mellingen til NTB.

– Deres betraktninger rundt tolkingen av EU/EØS-regelverket åpner også for at sosiale og økonomiske hensyn kan begrunne unntak fra forringelsesforbudet i vanndirektivet, sier de to i en uttalelse.

Samtidig understreker advokatene at dette er innspill til Efta-domstolen, som i høst skal komme med sin rådgivende uttalelse til Borgarting lagmannsrett.

Annonse

Kommuneadvokat

Gruveavfall

Nordic Mining, som planlegger gruvedrift i området, har fått tillatelse av staten til å deponere 170 millioner tonn gruveavfall i fjorden i Førdefjorden i Vestland fylke.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom tapte i januar søksmålet mot staten om gruvedrift med sjødeponi. Det anket dommen med en anmodning om at saken skulle bli forelagt den overnasjonale Efta-domstolen.

Fordi Norge ikke er EU-medlem, vil ikke Efta-domstolen komme med en dom, men gi en rådgivende uttalelse.

(©NTB)