– Vi har hatt mange norske dommere som har vært i Afghanistan i forbindelse med rettstatsprosjektet, forteller Håvard Holm. Lagdommeren fra Borgarting lagmannsrett er president i Juristforbundet, og nå frykter han at personer som er blitt opptrent av nordmenn til å fremme rettsstaten skal blir mål for de nye myndighetene i Afghanistan.

I en felles uttalelse fra Juristforbundet og Dommerforeningen skriver organisasjonene Norges engasjement i rettsstatsoppbyggingen har bidratt til at kvinner har tatt valg og posisjoner som gjør at de nå trenger hjelp.

Annonse

Har du erfaring innen eiendom og prosedyre? Vi søker ny konsernadvokat

Juristforbundet sier de har informasjon om at kvinnelige dommere i Afghanistan nå frykter for både egne og sine familiers liv. En av dommerne, som er anonymisert av foreningene, skal ha uttalt:

«Taliban vet allerede hvor vi befinner oss. De har samlet all informasjon de trenger. Derfor har vi ingen steder å gjemme oss og ingen mulighet til å bli værende. Vi må finne en trygg utvei for oss selv og våre familier.»

– Vi har fått flere lignende fortellinger som dette. Det er umulig for oss å verifisere dem, men vi mener likevel situasjonen er så alvorlig at det er riktig å formidle det vi blir fortalt, forteller styremedlem i Dommerforeningen, Anne Horn. Hun er til daglig dommer ved Hordaland tingrett.

«Norges Juristforbund er enige med den internasjonale organisasjonen for dommere (IAJ) som uttrykker sterk bekymring for situasjonen i Afghanistan. Sammen med flere andre land har Norge vært med på å skape forventninger som ikke lenger har noen garanti for at kan innfris. Kvinnelige jurister og dommere er en av flere grupper som har prøvd å implementere verdier som mange av oss tar for gitt», heter det i en pressemelding.

– Vi mener det er riktig å gi uttrykk for internasjonal solidaritet i dette spørsmålet, kanskje kan det bidra til oppmerksomhet om problemstillingen, sier Håvard Holm til Rett24.