Da østerrikske myndigheter nektet det heterofile paret å inngå partnerskap fordi dette var forbeholdt homofile par, fant paret ut at dette var saken de ville slåss for.

Annonse

Vi søker etter dyktige og engasjerte jurister

Ville ikke love for mye

Til lokale rettsinstanser forklarte de at vanlig ekteskap ikke passet for dem. De pekte på at partnerskap var et slags ekteskap "light", med kortere krav til separasjonstid ved brudd, andre bidragsregler ved brudd, og færre formelle "løfter" knyttet til tillit, trofasthet og bidrag til husholdningen.

De følte rett og slett at partnerskap var mer moderne, forklarte de til den østerrikske grunnlovsdomstolen i 2013.

Dissens

Saken deretter ble sluppet inn til full behandling i menneskerettighetsdomstolen, for å vurdere om dette var brudd på EMK art. 14, forbudet mot diskriminering. Nå, fire år senere, er det klart at kjæresteparets kamp ble kronet med nederlag. Om enn under dissens.

Flertallet mener partnerskapslovens hensikt var å gi homofile rettigheter som heterofile allerede hadde, og at det "for tiden ikke er grunnlag for å hevde at heterofile er i en sammenlignbar situasjon med homofile med hensyn til behovet for anerkjennelse og rettslig regulering av forholdet."

Annonse

Er du jurist og har lyst til å delta i Finanstilsynets tilsynsarbeid på revisjons- og regnskapsførerområdet?

Filosofisk mindretall

Mindretallet på to dommere mener flertallet behandler homofile og heterofile som rettslige mer enn som sosiale konstruksjoner, og at det ikke er rettslig grunnlag for forskjellsbehandling:

"Any justification not rooted in hundreds of years of history and tradition, but rather in fresh legislative choices made today, inevitably runs the risk of sliding into stereotypes about the “different” nature of a heterosexual and a homosexual relationship"

 heter det i mindretallets dissens.

Les hele avgjørelsen her