Høyesterett har ikke for vane å uttale seg om løpende lovgivningsprosesser. Selv ikke da Solberg-regjeringens domstolsreform var på høring, var Høyesterett glassklar.

Riktignok har Høyesterett hele veien støttet reformbehovet, men samtidig ville dommerne i fjor ikke ta ikke stilling til hvordan hensynet til faglig sterk rettspleie skulle veies mot hensynet til tilgjengelighet. Og «følgelig ikke gi uttrykk for noen konklusjon på spørsmålet om hvilken ordning som alt i alt er den beste», som det het i høringsuttalelsen i fjor.

Nå har Høyesterett på nytt inngitt høringsuttalelse om domstolsreformen, og denne gangen er dommerne uvanlig tydelige:

«Høyesterett kan ikke se at det ved en gjeninnføring av tidligere domstolstruktur, finnes tiltak som samlet sett er like godt egnet til å møte utfordringene domstolene står overfor, som dem som kan settes inn med dagens struktur», skriver justitiarius Toril M. Øie på vegne av sine kolleger, og videre:

«Høyesterett mener på denne bakgrunnen at rettssikkerhetshensyn taler mot å gjeninnføre domstolstrukturen fra før domstolsreformen i 2021.»

Øie peker på at blant annet barnesaker og anvendelsen av EØS-retten og menneskerettighetene stiller store faglige krav til dommere, og at større rettskretser «legger bedre til rette for robuste fagmiljøer innenfor slike rettsområder».

Annonse

Advokat/advokatfullmektig i enhet for prosedyre

– Svekket rettssikkerhet

Også ICJ-Norge har nå levert høringsuttalelse om reverseringen, med sterk advarsel:

«En reversering til den gamle domstolsstrukturen vil gi et svekket tjenestetilbud for domstolenes brukere og svekket rettssikkerhet for innbyggerne», skriver organisasjonen, i en uttalelse som er signert av professor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen og advokatfullmektig Carsten Smith Elgesem fra Lund & Co.

De to sitter i ICJ-Norges fagutvalg for dommeres, advokaters og påtalejuristers uavhengighet. ICJ er en ideell internasjonal organisasjon til fremme og beskyttelse av menneskerettigheter, demokrati og rettsstatlige prinsipper. Den norske avleggeren ble stiftet i 2008.

Konkret peker ICJ-Norge på at en reversering av domstolsreformen vil gi mindre fleksibilitet, mindre muligheter for faglig utvikling for dommere og et dårligere tjenestetilbud til domstolenes brukere:

«Departementet bør lytte til de mange advarslene mot reversering som har kommet fra dommere, advokater, Barneombudet og andre faginstanser, som i likhet med ICJ-Norge mener en reversering av dagens struktur vil bidra til svekket rettssikkerhet for borgerne, især for sårbare grupper. ICJ-Norge uttrykker også bekymring for den beslutningsprosessen det er lagt opp til i Hurdalsplattformen og i departementets høringsbrev, som tilsynelatende innebærer at det skal overlates til kommunene å bestemme organiseringen av den tredje statsmakt. Det vil gi kommunene en kontroll over domstolene som etter ICJ-Norges syn vil være svært problematisk i et uavhengighetsperspektiv.»

Blant flere kommuner som ønsker reversering, er Tynset, som også har levert høringsuttalelse. I brevet til departementet skriver kommunestyret at «en selvstendig sorenskriver i Nord-Østerdal Tingrett er den mest hensiktsmessige måten å ivareta interessene til innbyggernes domstolstilbud i Nord-Østerdal.» Forøvrig tilsynelatende på et brevpapir med elgspor.

høring tynset.png