I september fyller Magnus Matningsdal 70 år. Da vil han ha vært dommer i Høyesterett i 24 år.

I februar ble embetet han etterlater seg utlyst, og nå blir det straks klart hvem som skal konkurrere om å etterfølge ham. Leder for Innstillingsrådet for dommere, Arnfinn Agnalt, opplyste opprinnelig at innstillingsrådet tenkte behandle ansettelsen i møtet som skal holdes 26. april, men slik blir det ikke. Søknadsfristen ble nemlig utsatt grunnet Cecilie Østensen Berglunds søknad på stillingen som sysselmann på Svalbard.

Dermed er 26. mai første reelle mulighet for å behandle stillingen.

Les Rett24s portrett: Høyesterettsdommer Matningsdal har en historie å fortelle

Disse søker ikke

Men hvem kommer det til å stå mellom? Sist det ble tilsatt dommer i Høyesterett, var det mange som ventet at BAHR-partner Are Stenvik skulle få plassen. Han var nemlig innstilt som runner up gangen før der igjen, da Kine Steinsvik og Erik Thyness ble utnevnt. Men da Jens E. A. Skoghøy overrasket alle og søkte seg tilbake, måtte han nøye seg med nok en annenplass.

– Jeg kommer ikke til å søke stillingen, opplyser Stenvik til Rett24 denne gangen.

Det gjør heller ikke mannen som ble innstilt etter Stenvik, advokat Erlend Haaskjold.

– Jeg har akkurat begynt i ny jobb, og søker ikke, forteller Haaskjold. Den mangeårige Arntzen de Besche-partneren er nemlig i disse dager i ferd med å forflytte seg til Schjødt, der han skal inn i prosedyreavdelingen.

Siste på tre år

Dermed er begge de innstilte fra forrige utlysning ute av dansen, og konkurransen starter med blanke ark.

Men ikke helt blanke ark, da. Høyesterett har flere strafferettspesialister, ikke minst Øie selv, og Knut H. Kallerud. Men snart pensjonerte Matningsdal regnes kanskje som Høyesteretts fremste autoritet på strafferett og straffeprosess. Dommer Kallerud er dessuten den eneste dommeren med påtaleerfaring, som tidligere assisterende riksadvokat. Og han fyller 70 om fem år.

I tillegg kommer at alle de tre sist ansatte dommerne hadde lang advokatbakgrunn – Borgar Høgetveit Berg i Thommessen, Erik Thyness i Wiersholm og Kine Steinsvik hos Regjeringsadvokaten.

Det er mot den bakgrunn i hvert fall ikke en fullstendig hodeløs gjetning å anta at innstillingsrådet vil kikke litt ekstra på kandidater med strafferettserfaring.

Med mindre noe uforutsett skulle skje, blir denne vårens ansettelse den siste i Høyesterett på tre år. Den neste av dommerne som fyller 70 er Kristin Normann. Det skjer imidlertid ikke før 1. mai 2024. Først i 2025 starter et lite generasjonsskifte, med sju avganger på tre år. Både Jens E. A. Skoghøy, Arne Ringnes og Wilhelm Matheson runder 70 i 2025. Deretter følger Knut H. Kallerud, Henrik Bull, Hilde Indreberg og Per-Erik Bergsjø frem til mai 2028.

Hvem som søker får du lese her på Rett24 på onsdag.