Rett24s julestafett vil gå daglig frem mot nyttår, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Etter at menneskerettsmafiaen i 2012 degraderte Senter for menneskerettigheter til såkalt B-status, rykket Norge i sommer endelig opp igjen til menneskerettens A-lag. Adele Matheson Mestad ble hentet fra Regjeringsadvokaten for å være institusjonens første assisterende direktør.

Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2017 – hvilken vil du nevne og hvorfor? 

Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM) har et vidt mandat på hele menneskerettsfeltet, og det kjennes ut som om alle saker vi jobber med, er viktige – alt fra personvernutfordringer ved innføring av digitalt grenseforsvar, til omsorgsituasjonen for enslige mindreårige asylsøkere. Men den viktigste saken på NIMs agenda er av systemisk art. Vi jobber for et robust system for ivaretakelse av grunnleggende menneskerettigheter. Internasjonalt må vi holde menneskerettsfanen høyt, for å sette et tydelig eksempel for stater hvor grunnleggende rettigheter er under press. Men også i Norge må knutene til menneskerettsflagget styrkes, for vi aner også her krefter som ønsker å fire flagget, og vi kjenner ikke fremtiden.

Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

Varierer en del, men jobber nok i snitt 48 timer i uka. I romjulen prøver jeg å koble av.

Hvilken bok var den beste du leste i år?

«Thank you for being late», av New York times journalisten Thomas Friedman. I en tid hvor den amerikanske offentligheten domineres av en fordummende president, er det god hjertemedisin når kloke journalister trekker brede og prinsipielle linjer, og samtidig gir en god dose fremtidsoptimisme. Men om du spør hvilken bok jeg har lest mest, så er det «Peppa Gris feirer bursdag». Hun slutter aldri å overraske, godeste Peppa.

Hva spiser du på julaften?

I år skal vi hjem til mine foreldre, og der spiser vi vilt og min mors fantastiske hjemmelagde is. Men hos mannen min, som er fra vestlandsslekt, blir det pinnekjøtt fra slaktehuset på Evanger, hvor svigerfar vokste opp.

Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

Systematisk, strukturert planlegging. Jeg driver litt mye etter innfallsmetoden.

Hva er din yndlingsparagraf?

Det må være Grunnloven paragraf 92. Selv om den skapte litt tolkningsproblemer i starten, og måtte en tur til Høyesterett for avklaring, så er den en god og varig påminner til staten om å respektere og sikre menneskerettighetene.

Du sitter i bilen, og når DAB-signalene fungerer spiller absolutt alle radiokanaler enten Pogues «Fairytale of NY», Chris Rea «Driving home for Chistmas» eller Kim Wilde «Rockin around the Xmas tree». Hvilken ender du på?

Da bli det nok «Driving home for Christmas». Jeg tilhører julemelankolikerne, og det preger musikkvalgene i julen.

Hvor er du i julen?

Da reiser jeg til skogs med den lille familien min, til en strøm- og vannløs hytte på det fineste neset i Nordmarka.

Hvem vil du sende en særlig julehilsen til? 

Erik Møse. Han er et stort forbilde. En visjonær, arbeidsom og sylskarp idealist, som bruker det fine faget vårt til å gjøre verden litt bedre.