Rett24s julestafett vil gå daglig frem mot nyttår, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Først ut er regjeringsadvokaten, som i høst har stått i Oslo tingrett og prosedert statens rett til å forlenge oljealderen.

Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2017 – hvilken vil du nevne og hvorfor? 

Annonse

Rådgiver/ namsfullmektig fast stilling og vikar, Namsfogden i Innlandet

Kontoret vårt har håndtert over fem hundre sivile rettssaker i 2017, hvorav mange viktige og interessante, og 23 av dem gikk for Høyesterett. Så det er vanskelig å velge én. Gassled-saken om tariffer på gassrør i Nordsjøen var den største og mest arbeidskrevende for kontoret. Men for meg personlig må det bli saken om hvorvidt Anders Behring Breiviks soningsforhold var i strid med EMK artikkel 3, som vi prosederte for Borgarting lagmannsrett i gymsalen i Skien fengsel i januar. Det var en krevende prosess, men den ble klokt og kyndig håndtert av rettsapparatet, og endte på best mulig måte – med en utførlig og solid dom fra lagmannsretten, som deretter ble bekreftet i et begrunnet avslag fra Høyesteretts ankeutvalg.

Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

Normalen ligger nok rundt 50 timer, men med store variasjoner, slik det gjerne er når man driver med prosedyre og rådgivning. I romjulen planlegger jeg å jobbe så lite som mulig, så får vi se om det går.

Hvilken bok var den beste du leste i år?

Det må bli «Berge» av Jan Kjærstad. Det er en veldig god roman. Men først og fremst er jeg imponert over hvordan han klarer å skrive om 22/7 uten direkte å skrive om 22/7, og han har noen gode og tankevekkende analyser av hvordan det norske samfunnet reagerte. Dessuten er det et morsomt dommerportrett der.

Hva spiser du på julaften? Og hva drikker du til?

Vi spiser ribbe – men av lam, ikke svin. Altså ikke pinnekjøtt, men de samme delene av lammet, kuttet og stekt som ribbe. Mer som lammecarre, men med ribbefettet. Det er en tradisjon som morfaren min tok med seg fra Bømlo, og som vi har holdt på siden. Med øl og akevitt.

Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

Henge mer rundt kaffemaskinen. Vi har en meget bra kaffemaskin, og rundt den henger det nesten alltid folk. Det er embetets sosiale hjerte, hvor man må innom for å skjønne hva som skjer. Men det er enda mer en faglig møteplass, der advokatene løpende kollokverer sakene sine, og diskuterer juss, og utveksler erfaringer. Det er den mest effektive og kreative av alle former for faglig oppdatering og utvikling. Men i en travel hverdag er det ikke alltid jeg har nok tid til å være der.

Hva er din yndlingsparagraf?

Det er mange å ta av! Men jeg velger grunnloven § 82 om regjeringens opplysningsplikt overfor Stortinget, som ble vedtatt i 2007. I forkant hadde jeg skrevet over hundre sider om dette spørsmålet, og var deretter inne i prosessen med utforming av paragrafen, som ble konsis og god. Det er en viktig regel.

Du sitter i bilen, og når DAB-signalene fungerer, spiller absolutt alle radiokanaler enten Pogues «Fairytale of NY», Chris Rea «Driving home for Christmas» eller Kim Wilde «Rockin around the Xmas tree». Hvilken ender du på?

«Driving home for Christmas» er jo en klassiker, men jeg har allerede hørt den så mange ganger at jeg begynner å bli litt lei. Så da må det bli «Fairytale of NY», som har mer tekst og variasjon, og tåler gjenhør flere ganger.

Hvor er du i julen?

På julaften er hele familien samlet hos min mor. Det er ganske mange av oss, og det er veldig hyggelig. I romjulen håper jeg å få noen dager på fjellet, som for oss er Frøystul, nær Møsvatn i Telemark. 

Hvem vil du sende en særlig julehilsen til? 

Til alle de ansatte ved Regjeringsadvokatembetet, som har gjort en strålende innsats i 2017. Og til våre kjære klienter i regjering og forvaltning, som ved sin store evne til å produsere stadig nye krevende juridiske problemstillinger gjør hver dag interessant – og løpende bekrefter vår eksistensberettigelse.