Rett24s julestafett vil gå daglig frem mot nyttår, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. I 2017 ble Norge rangert som nummer 1 på World Press Freedom-indeksen, men sannelig klarte ikke Schjødt-veteran Vidar Strømme i høst å få Norge dømt for brudd på EMK artikkel 10 likevel. 

Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2017 – hvilken vil du nevne og hvorfor? 

Da vil jeg trekke frem Becker v. Norway, saken hvor journalisten Cecilie Becker fikk medhold i EMD om at kildevernet gjelder, selv om en angivelig kilde står frem og sier «jeg er kilden». Det er mange grunner til at det må være slik, noe annet kunne føre til en klappjakt på medienes kilder. Jeg kunne ha nevnt andre saker, men for meg er ytringsfrihet det saksfeltet hvor jeg synes jeg kan bidra til noe som betyr noe mer enn bare penger. Ytringsfrihet er virkelig en bærebjelke for et fungerende demokrati. Og innenfor ytringsfriheten er kildevern en slags spesialisering igjen, hvor jeg virkelig ønsker å gå i bresjen. Da er det veldig morsomt at det faktisk lykkes.

Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

Det er veldig store svingninger i timene mine. Om jeg holder på med en lang rettssak, kan jeg jobbe 12-timers dager og vel så det i perioder, ellers er det roligere. Så jeg har ikke «normaluker», og antar at gjennomsnitt ikke er så spennende. I romjulen planlegger jeg å jobbe i dagene som ikke er fri, om mulig 6-timers dager. Skal forberede en rettssak i begynnelsen av året.

Hvilken bok var den beste du leste i år?

Jeg har lest Edvard Hoems bøker om utvandringen fra Romsdal i år. Av de tre første synes jeg "Bror din på prærien" var best, og jeg ønsker meg den fjerde til jul.

Hva spiser du på julaften? Og hva drikker du til?

Jeg spiser ribbe og drikker øl. Men her er det spenninger ute og går. I den ene retningen drages jeg mot sørlandsk torsk. I den andre trekker døtre som er veganere. Foreløpig har min nordmørske kone gått av med seieren.

Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

Jeg skulle ønske jeg kunne unngå all prokrastineringen, og tygge meg veldig effektivt gjennom alt.

Hva er din yndlingsparagraf?

Ingen tvil: Grunnloven paragraf 100.

Du sitter i bilen, og når DAB-signalene fungerer spiller absolutt alle radiokanaler enten Pogues «Fairytale of NY», Chris Rea «Driving home for Christmas» eller Kim Wilde «Rockin around the Xmas tree». Hvilken ender du på?

Jeg er helt klart en fairytale-fyr med sans for irsk musikk og melankoli. Det er jo en helt fantastisk julesang, nærmest som en novelle med alt innholdet.

Hvor er du i julen?

Utenfor Kristiansund, på Averøy.

Hvem vil du sende en særlig julehilsen til? 

Til min søster Torunn, som spiser juletorsk sammen med familien i Kristiansand.