Å være nestleder i Arbeiderpartiet er sikkert aldri direkte ukomplisert. Og kanskje enda litt mindre enkelt enn vanlig akkurat denne julen. Men Hadia Tajik lar ikke en partipolitisk nyttårsorkan komme mellom seg og en plass i Rett24s tradisjonsrike julestafett.

Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2017 – hvilken vil du nevne og hvorfor?

Arbeiderpartiet vil stille krav til demokratiske valg og kvinners representasjon i tros- og livsynssamfunn som mottar offentlig støtte. Jeg var sentral i å utvikle dette forslaget.

Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

Jeg har aldri turt å telle timer, og kommer ikke til å gjøre det heller. Men det er fint med litt fri, da får man luftet hodet, og de gode idéene kommer lettere enn når man er overarbeidet.

Hvilken bok var den beste du leste i år?

«Hvem skal bygge landet?» av Jonas Bals. Det er en velskrevet og kunnskapsrik bok om deler av norsk arbeidsliv i dag.

Hva spiser du på julaften?

Pinnekjøtt, med mors kålrabistappe.

Og hva drikker du til?

Tou eplemost.

Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

Rydde pulten.

Hva er din yndlingsparagraf?

I alle år har det vært Grunnlovens paragraf 96 første ledd. «Ingen kan dømmes uten etter lov eller straffes uten etter dom.» Uskyldspresumsjonen er en sentral menneskerettighet – i tillegg er setningen poetisk vakker, synes jeg.

Du sitter i bilen, og når DAB-signalene fungerer spiller absolutt alle radiokanaler enten Pogues «Fairytale of NY», Chris Rea «Driving home for Christmas» eller Kylie Minogue «Rockin around the Xmas tree». Hvilken ender du på?

Driving home for Christmas. Ingen grunn til å ha masete lyder i bilen.

Hvem vil du sende en særlig julehilsen til?

Til kollegene mine i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Etter denne høsten her fortjener de alle en avslappende juleferie. Så er vi klare til kamp på nyåret.