«Slik saken har utviklet seg, med betydelig offentlig kritikk, finner jeg det hensiktsmessig å anmode om at Tilsynsutvalget ser på saken», skriver justitiarius i brevet, som også Rett24 har fått innsyn i.

Det var tirsdag formiddag VG først omtalte at Øie den 23. desember sendte henvendelsen til Tilsynsutvalget. Den umiddelbare bakgrunnen oppgis å være «hans opptreden og uttalelser den senere tid, men jeg nevner også en varslingssak ved Universitetet i Tromsø fra 2020», skriver Øie.

Ifølge VG kom varselet fra en kvinnelig jusstudent, med skriftlig advarsel fra UiT som resultat. Ifølge avisen omtalte universitetet Skoghøys adferd overfor studenten som «et grovt brudd på den tillit som vi forventer av ansatte i toppstillinger ved UiT».

I brevet til Tilsynsutvalget skriver Øie at varselet gjaldt en hendelse som fant sted 19. januar 2020. Det vil si noen uker før Rett24 sprakk nyheten om at Skoghøy ville søke seg tilbake til Høyesterett. Dette skjedde 18. februar 2020.

Annonse

Har du erfaring innen eiendom og prosedyre? Vi søker ny konsernadvokat

Ble innkalt til møte med Øie

Varselet fra jusstudenten ble ifølge Øies brev levert 28. februar. Dette var dagen etter at Skoghøy var blitt intervjuet til jobben som dommer i Høyesterett. Skoghøy skal selv ikke ha blitt forelagt varselet før den 4. mars.

23. mars ble Skoghøy innstilt til jobben i Høyesterett, og 17. april ble han utnevnt i statsråd. 19. oktober, én uke etter at Skoghøy hadde tiltrådt sin nåværende stilling, var UiT ferdig med å behandle saken. Resultatet ble den omtalte skriftlige advarselen.

«Skoghøy informerte meg ikke om saken i perioden etter at han ble intervjuet. Jeg er ikke kjent med at han informerte Innstillingsrådet eller sekretariat», skriver Øie. Hun opplyser videre at hun selv konfronterte Skoghøy med dette kort tid etter at han tiltrådte.

«Jeg hadde møte med Skoghøy den 12. november 2020, der han ble forelagt saken og fikk forklare seg. Jeg formidlet da at forholdet, med det faktum UiT hadde lagt til grunn, ikke er akseptabel adferd for en som nå var dommer i Høyesterett, og minnet ham om de høye etiske krav som gjelder for høyesterettsdommere», skriver Øie i brevet til Tilsynsutvalget.

Hun opplyser at hun den gang ikke fant grunnlag for ytterligere prosess rundt saken, ettersom forholdet skjedde før han tiltrådte som dommer.

– Hverken Innstillingsrådet for dommere eller vårt sekretariat var kjent med at det var en varslingssak mot høyesterettsdommer Skoghøy ved UiT da han søkte embete som dommer i Høyesterett i 2020, sier leder av innstillingsrådet Arnfinn Agnalt til VG.

Skoghøy skriver i en SMS til VG at studenten anmeldte saken høsten 2021, men at både politiet og statsadvokaten henla saken fordi det ikke forelå noe straffbart. Skoghøy bekrefter dette overfor Rett24, og opplyser at kvinnen høsten 2020 henvendte seg til Domstoladministrasjonen om saken, som igjen kontaktet justitiarius, som igjen foranlediget møtet mellom Skoghøy og Øie i november 2020.

Hele VGs artikkel finner du her.