Den noe uvanlige arbeidsulykken inntraff på Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen i 2018. En 53 år gammel spesialist i ortopedi skulle frese bort benvev i pasientens hofte, for å gjøre plass til en hofteprotese. Kirurgen har selv beskrevet hendelsen slik:

«i forbindelse med en stor hofte protese operasjon som ortopedisk hoved operatør som utførte operasjonen satt drillen (rimeren) som er batteri drevet fast i pasientens bein (bekken) plutselig og uten forvarsel og drillen ble slengt mot mitt ansikt i fart og traff meg hardt på venstre hakke uforberedt og samtidig mitt hodet og nakke ble forvridd og slengt mot høyre side.»

Annonse

Erfaren forretningsadvokat

Ble ufør

Siden den gang er kirurgen innvilget 100 prosent uførepensjon, hvorav 50 prosent av uførheten skal beregnes etter særreglene for yrkesskade, som gir høyere beregningsgrunnlag. I tillegg er hun innvilget menerstatning for nakkerelaterte plager på 15-24 prosent medisinsk invaliditet.

Nå er spørsmålet om kvinnen også har krav på erstatning fra yrkesskadeforsikringen. Dette motsetter DNB Livsforsikring seg, under henvisning til at kraften i drillen for det første ikke er stor nok til å gi slike skader, og for det andre at hennes psykiske plager i etterkant har andre årsaker enn hendelsen.

Fikk støtte av leger

DNBs prosessfullmektig i saken, advokat Rune Tveit fra Advokatfirmaet Riisa, anførte blant annet:

«I A sin sak er det indikasjoner på at andre forhold enn de rent fysiske skadene hadde betydning for symptomutviklingen. Troen på at man er blitt skadet kan i seg selv før til utvikling av smerter.

Man ser her svært tidlige tegn på at A selv mener det blir langvarig, hun ber om lang sykemelding og kontakter advokat svært tidlig. Hun har også økende symptomer som åpenbart ikke kan settes i sammenheng med hendelsen.»

Kvinnen fikk imidlertid støtte fra sakkyndige leger, som mente kraften i en slik drill kan være stor nok til å påføre slike skader, og at plagene hennes er forenelige med det som inntraff på operasjonsbordet.

Annonse

Erfaren forretningsadvokat

Årsakssammenheng

Hordaland tingrett konstaterer at det aktuelle apparatet ligner på en ordinær husholdningsdrill, der farten kontrolleres av hvor mye man presser inn knappen. Retten kommer etter en lengre vurdering av hvor stor fart drillen potensielt hadde til at det mest sannsynlig er årsakssammenheng mellom kvinnens uførhet og hendelsen. Retten skriver videre:

«Retten finner at det blir spekulativt å tolke noe spesielt ut av at A tidlig i saken brukte advokat, og at hun tidlig antydet at hun var hardt skadet eksempelvis i form av å be om lange sykemeldinger. Slik både (sakkyndig) og (sakkyndig) forklarte i retten, må det aksepteres at nakkeskaden var ledsaget av smerter som blant annet påvirket søvnkvalitet og gjorde det umulig for A å være i en så krevende stilling som hun hadde.»

– Min klient har ennå ikke tatt stilling til om dommen skal ankes, sier DNBs prosessfullmektig Rune Tveit.

Kvinnen vinner ikke frem med en påstand om at hun har PTSD som er forårsaket av uhellet, men tilkjennes 70.000 kroner i ménerstatning, 5,6 millioner kroner i tapt inntekt og 1,5 millioner i fremtidig inntektstap, i tillegg til sakskostnader på 866.000 kroner.

Dommen finner du her.