Det skriver Dagens Næringsliv torsdag.
– Dette framstår som den største advokatskandalen i norsk historie, både i beløp, omfang og handlinger.
Det uttalte kreditorenes advokat, Bård Koppang i Selmer, da saken sprakk i juni. Den nå avdøde Sandnes-advokaten har etter alt å dømme formidlet lån i gråmarkedet fra lokale utlånere til fiktive mottakere i minst 15 år. Utlånerne var blitt lovet skyhøye renteinntekter – og det har de også fått.
Problemet er at disse renteinntektene rett og slett var penger som andre långivere hadde skutt inn, i et slags pyramidespill.
Skyld og skam ikke nok
Da alt raknet i vår, ble det klart at kreditorene mest sannsynlig har tapt alle sine innskutte beløp, til sammen mer enn 700 millioner kroner.
En gruppe av kreditorene har begjært oppnevnt bistandsadvokat til å håndtere prosessen. I følge kjennelsen viser kreditorene til en sak som nå er i Borgarting, hvor det er oppnevnt bistandsadvokat ut fra hensynet til de fornærmede selv, deres høye alder og livssituasjon, det store antallet fornærmede, arten av de straffbare forhold og prosessøkonomiske hensyn.
«Momentene gjør seg gjeldende også i nærværende sak hvor det er tale om en gruppe bestående av i underkant av 50 personer og selskaper i forskjellige livssituasjoner og økonomisk stilling som er bedratt av en person de hadde særlig tillit til», anfører deres prosessfullmektig i saken, Silje Slotterøy Dahlheim fra Selmer.
Lagmannsretten er ikke enig, og skriver:
«Slik saken er opplyst for lagmannsretten, har det ikke fremkommet noe som tilsier at de fornærmede i nærværende sak er særlig sårbare. Følelse av skyld og skam i en sak om mulig bedrageri i forbindelse med omfattende privat utlånsvirksomhet, som det er vist til i begjæringen til tingretten, kan etter lagmannsrettens syn klart ikke grunngi advokathjelp på det offentliges bekostning. Hva som skulle tilsi at den enkelte fornærmede i et eventuelt avhør ikke kan begrunne sitt eget krav og dokumentere det, fremstår som uforklart. Lagmannsretten viser i den forbindelse også til tingrettens bemerkning om at kravene allerede er meldt i konkursboet, og således formentlig i den forbindelse både er begrunnet og dokumentert.»
Tok sitt eget liv
Den avdøde advokaten jobbet i Bull Årstad frem til nyttår, og benyttet firmaet til å gi fiktive garantier for lånene. Familien har valgt å være åpne om at han tok sitt eget liv etter at saken kom for en dag før sommeren.
– Saken er enormt belastende for familien. Gjennom dette intervjuet ber vi om ro til den videre sorgprosessen, sa mannens datter i et lengre intervju med Stavanger Aftenblad i juni.