Vilkåret om tilbakekall av førerrett på grunn av manglende edruelighet er skjønnsmessig, og gir rom for forskjellige meninger, skriver Frostating lagmannsrett. Ikke ethvert avvik fra god forvaltningsmessig behandling vil føre til at saksbehandlingen har vært uforsvarlig.

I den foreliggende saken har imidlertid Politidirektoratet behandlet saken så uforsvarlig at staten må holdes ansvarlig etter regelen om arbeidsgiveransvaret for uaktsomme handlinger, konkluderer retten. Bakgrunnen er en mann som i 2018 og 2019 gjentatte ganger ble tatt for bruk av narkotika, og som følge av dette fikk førerretten inndratt etter veitrafikklovens bestemmelse om manglende edruelighet.

Annonse

Førsteamanuensis i rettsvitenskap

Ensidig fokus

Da Politidirektoratet ett år senere behandlet mannes klage over dette vedtaket, forelå det en rekke nye opplysninger. Han hadde avlagt flere negative rusprøver, og fikk gode attester fra sin arbeidsgiver. Lagmannsretten slutter seg til tingrettens vurdering, som skrev:

«Samlet sett finner tingretten at Politidirektoratet i sitt vedtak har hatt for ensidig fokus på tidligere rusbruk. For tingretten fremstår det at Politidirektoratet i sin vurdering i realiteten kun har forholdt seg til saksøkers bruk av rusmidler frem til 25. juli 2019. Omstendigheter som klart talte for at edruelighetskravet var oppfylt på vedtakstidspunktet, er ikke i tilstrekkelig grad nevnt eller tatt til inntekt for at han oppfylte kravet. Nye opplysninger som tilkom saken etter 25. juli 2019, er ikke reelt drøftet eller forsvarlig hensyntatt. (...) . Det sentrale i denne saken er at Politidirektoratet var kjent med de faktiske omstendigheter som talte for at edruelighetskravet var oppfylt uten å vurdere og vektlegge disse. Dette førte til uriktig faktum, rettsanvendelse og vedtak.»

Vurderer anke

Erstatningskravet på 390.000 kroner stammer fra det retten mener mannen ville ha tjent som yrkessjåfør i den perioden han var uten førerrett. I tillegg dømmes staten til å betale nesten 300.000 kroner i sakskostnader for to instanser.

– Staten tar dommen til etterretning og vil vurdere den nærmere innen ankefristen er omme, sier statens prosessfullmektig i saken, Magnus-Johan Færø.

Annonse

Advokat – personvern og teknologi

Forbausende

Saksøker har på sin side vært representert av advokat Nils Christian Brandtzæg.

– Min klient ble ikke tatt på alvor av verken Trøndelag politidistrikt eller Politidirektoratet under sakens gang i forvaltningen, og det er det staten nå må betale dyrt for. Domstolen har både sett og hørt ham, og har nå dømt i hans favør, igjen. Det er, slik jeg ser det, forbausende at staten har valgt å bruke så mye tid ressurser på en sak som for alle andre enn staten, fremsto som klar. Staten har nå tapt fire av fire rettsrunder, og har i særdeles liten grad fått medhold i noen av sine anførsler. Det er kanskje på tide at politiet og politidistriktet endrer sin praksis? sier Brandtzæg.

Dommen fra Frostating finner du her.