Statsbudsjettet som ble fremlagt i høst innebar en økning i den offentlige rettshjelpssatsen på 35 kroner, til 1215 kroner. Det var en økning på 3 prosent.

Samtidig ble det lagt til grunn en forventet prisvekst i 2024 på 3,8 prosent, slik at salærsatsen i så fall ville ende med negativ realvekst. Dette var direkte foranledning til at advokatene i vår startet streikeaksjonen, som fortsatt pågår.

Annonse

Vi søker høgskolelektor/jurist

Realvekst

Ifølge NRK vil nå regjeringspartiene legge ytterligere 50 kroner på satsen, til totalt 1265 kroner. Det innebærer i så fall at rettshjelpsatsen, sammenlignet med i fjor, øker med 7,2 prosent. Dette vil i så fall være det største løftet i rettshjelpssatsen på svært mange år.

Hvilken prisvekst SSB nå antar skal legges til grunn for inneværende år vil bli klart i revidert nasjonalbudsjett tirsdag, men under forutsetning av at anslaget ikke har endret vesentlig seg fra i høst, vil det altså nå være snakk om en vekst som er nesten dobbelt så høy som øvrig prisstigning.

SSB uttalte i mars at de ventet en inflasjon ned mot 3 prosent mot slutten av året.

Møtes torsdag

Leder av Forsvarergruppen Mette Yvonne Larsen sier til Advokatbladet at Advokatforeningens ledelse vil møtes på torsdag, for å diskutere hva som skal skje videre med hensyn til aksjonen.

Advokataksjonen i 2022 førte til opprettelsen av det nye salærrådet. Rådet anbefalte i fjor høst at satsen burde løftes til 1464 kroner, altså snaut 200 kroner mer enn hva regjeringen ifølge NRK vil foreslå i denne omgang.