• Kriger og økende proteksjonisme på nesten alle kontinenter
  • Mer enn 20 prosent nedgang i transaksjonsmarkedet, både i antall og i volum
  • Laveste antall exits på 10 år
  • Global økonomisk stagnasjon

Wiersholm-partner Jarle Kvam kunne trøste med at mengden «dry powder» i transaksjonsmarkedet har nådd rekordstore høyder. Det er altså mye tilgjengelig kapital som jakter på investeringsmuligheter. Men de dårlige nyhetene var mange og sørgelige da Wiersholm torsdag inviterte transaksjonsbransjen til Nordic Buy Out Forum 2023.

Annonse

Politifullmektig / politiadvokat / politiadvokat 2

Stor pågang

Ikke desto mindre kan markeds- og kommunikasjonsdirektør Christine Liæker Lindberg i Wiersholm fortelle om rekordstor interesse for arrangementet, med mer enn 700 påmeldte, og mange på venteliste.

– Vi har flere utenlandske deltagere enn noen gang, og 14 foredragsholdere fra inn og utland, sier Lindberg.

Ellen Amalie Vold.jpg
Ellen Amalie Vold.

Ellen Amalie Vold fra Norwegien Venture Capital Association dro gjennom de harde tallene for inneværende år, som dokumenterte det svake markedet.

– 2023 har vært et turbulent år, så vi ser at det er lavere investeringsaktivitet, både i antall dealer og i beløp. Vi ser at prosessene tar lenger tid, både investeringsprosessene i nye selskaper men også fundraisingsprosessene. Aktørene holder lenger på pengesekken, og også fordi prisene forandrer seg. Det tar lenger tid å komme til en enighet, før gikk det veldig mye lettere. Vi ser dessuten at det på fondssiden er et gap mellom nye aktører, som ikke har en trackrecord å vise til, og etablerte. De nye sliter nok mer med fundraising enn de som har reist mange fond fra før. Det samme ser vi med selskapene, investorene satser mer på etablerte selskaper enn på å ta risiko med nye selskaper, som ikke har samme sikkerhetsprofil, sier Vold.

Tror på svensk euro

Blant foredragsholderne på årets seminar var blant andre samfunnsøkonom Klas Eklund fra Mannheimer Swartling, som overrasket forsamlingen med å spå at Sverige vil bytte valuta til euro i løpet av de neste fem årene.

Andre talere var Henrik Bjerregaard fra Deutsche Bank, Andrew Ang fra BlackRock, Alexandra Lutz fra EQT, Hugo Maurstad fra Monte Rosa Capital, Rolf Torsøe fra Nordic Capital, Martin Schütt fra Askeladden & Co, Alex Edmans fra London Business School, Kai Jordahl fra Longship, Karsten Kreiling og Elisabeth Lian Haugsdal fra Wiersholm, samt Reidun Tysseland og Johan Nord fra Cubera