- Snart slipper jeg vel bruke hodet, kommenterer partner Jon Wessel-Aas på Facebook. 

Gjennom et formelt samarbeid med oppstartselskapet Lawbotics vil Bing Hodneland teste ut hvilke muligheter som ligger i algoritmestyrt juridisk research. I det amerikanske markedet har denne såkalte kunstige intelligensen gjort suksess på grunn av dens formidable evne til å systematisere enorme mengder data på ekstremt kort tid.

Lawbotics ble startet av advokat Merete Nygaard, som forlot Wiersholm for å satse som tech-gründer.

Annonse

Leder av advokatseksjonen i Delta

Amerikansk suksess

I amerikansk rett, som i svært stor grad baserer seg på rettspraksis, utgjør det å finne innhold i rettsavgjørelser svært mye av arbeidet med å forberede en argumentasjon. Dermed har et selskap som for eksempel Ross kunnet gjøre stor suksess med sin såkalte robot-advokat.

- Effektiv utnyttelse av digitale verktøy er stadig viktigere for å være konkurransedyktig. Bing Hodneland Advokatselskap DA ønsker å være i forkant av denne utviklingen, og har gitt Lawbotics innspill på hvordan juridiske prosesser utføres i praksis, Vi vil være Lawbotics’ første pilotkunde for å teste ut automatiserte løsninger innenfor flere juridiske fagfelt, opplyser Bing Hodneland.

Ikke helt robot ennå

De juridiske robotenes evne til å lese og forstå tekst gjør dem ikke nødvendigvis egnet til å vurdere om et mislighold er vesentlig eller ikke. Men blant annet innen due dilligence og mer mekaniske sortingsoppdrag er det mange som håper på effektiviseringsmuligheter.

Flere kommentatorer har påpekt at advokatrobotene i realiteten hverken er advokater eller roboter, de er applikasjoner som kan tunes til å gjøre bestemte maskinpregede oppgaver. At det ligger store besparingsmuligheter i teknologien er det få som betviler, men Wessel-Aas slipper neppe unna hodebruk riktig ennå.