Høsten 2012 nektet Høyesteretts ankeutvalg å fremme anken i det som senere er blitt kjent som Strand Lobben-saken. Saken handler om et barn som ble plassert i fosterhjem, og senere adoptert av fosterfamilien.

Den biologiske moren klaget som kjent saken inn til Strasbourg. I høst endte dette med at Norge ble felt i EMDs storkammer, for krenkelse av retten til familieliv etter EMK artikkel 8.

Av en avgjørelse fra Høyesterett som ble kunngjort i dag, fremkommer at den biologiske moren har begjært gjenåpning av Høyesteretts ankenektelse fra 2012. Grunnlaget opplyses å være tvisteloven § 31-3, som sier at gjenåpning kan begjæres «hvis det i klagesak mot Norge i samme saksforhold er fastslått at saksbehandlingen har krenket en konvensjon som etter menneskerettsloven gjelder som norsk lov».

Kommunen har bedt om at saken avvises.

Annonse

Fag- og opplæringsansvarlig tung tvang (vikariat), Namsfogden i Innlandet

Fremmes

Nå har Høyesteretts ankeutvalg konkludert med at begjæringen om gjenåpning skal avgjøres av Høyesterett i avdeling, med fem dommere. I første omgang er det imidlertid kun spørsmålet om avvisning som skal behandles. «Dette innebærer at det foreløpig ikke skal forhandles om hvorvidt vilkårene for gjenåpning i tvisteloven § 31-3 første ledd bokstav d er oppfylt», heter det i kjennelsen.

– Jeg har bare så vidt rukket å lese avgjørelsen, men det lover godt at de har besluttet å behandle begjæringen, sier advokat Gisken Brungot, som representerer den biologiske moren.

I gjenopptakelsesbegjæringen er barnet oppført som part i saken. Ankeutvalget bemerker at det foreløpig ikke finner grunn til å innvilge barnet partsstatus.

Barnet var i høst blitt 11 år gammelt, og har vært hos sine adoptivforeldre siden det var noen få uker gammelt.

Barnet fikk først i fjor vite at det var adoptert. Dette kom frem da Aftenposten i høst avdekket at adoptivmoren, i ukene etter Strasbourg-dommen, var blitt utsatt for massiv hets. 

Aftenpostens intervju med adoptivmoren kan du lese her.

Kjennelsen fra ankeutvalget ligger her.