– Mens regelverket for andre ansatte i staten er grundig vurdert og endret en rekke ganger, ble de grunnleggende bestemmelsene knyttet til embetsmenn fastslått allerede i Grunnloven i 1814. Det er med andre ord på høy tid med en gjennomgang av embetsmannsordningen, skriver kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup i pressemeldingen regjeringen sendte ut før helgen.

I statsråd fredag ble det nedsatt et utvalg for å gjennomgå dagens regelverk knyttet til den særskilte ansettelsesformen. Utvalget skal blant annet vurdere om hensynene som begrunnet innføringen av ordningen fortsatt gjelder i dag, vurdert på bakgrunn av utviklingen i samfunnet, staten og arbeidslivet for øvrig. Statsansatteloven, som ble vedtatt i 2017, har ført til at det har oppstått nye ulikheter mellom embetsmenn og øvrige statsansatte.

Annonse

Advokat/advokatfullmektig med erfaring og interesse for eiendom og entreprise eller M&A og selskapsrett?

Ifølge mandatet skal utvalget vurdere hvilke stillinger som eventuelt fortsatt skal være embetsmannsstillinger, og om statusen bør få en kjønnnsnøytral tittel.

– Dette er en spennende og viktig jobb. Det er lenge siden embetsmannsordningen har vært vurdert. Nå får jeg sammen med et kompetent utvalg, mulighet til å foreta en helhetlig og prinsipiell gjennomgang av alle sider ved ordningen, sier Lucy Terese Smith Ulseth, som leder utvalget, i en pressemelding.

NOUen skal etter planen være ferdig innen utløpet av juni 2023. Mandatet finner du her.