En av postene i statsbudsjettet dekker såkalte «spesielle rettshjelpstiltak». Dette er penger som Statens sivilrettsforvaltning deler ut som tilskudd etter søknad, og finansierer virksomheter som JURK, Gatejuristen, Jussbuss og flere andre.
«Måloppnåinga til tilskotsmottakarane er over år gjennomgåande god», het det i statsbudsjettet som ble fremlagt sist uke – før posten i neste linje ble kuttet fra 69,3 til 67,3 millioner kroner.
Kronprinsbesøk
Torsdag fikk Jussbuss besøk av Kronprins Haakon, som fikk et foredrag om hvordan det står til med rettshjelpen i kongeriket.
– Hva skjer hvis en av de som har fått gratis hjelp taper i retten da? undret Kronprinsen.
– Da får de veldig stor gjeld. Det er motparten fullstendig klar over, og de vet at det er en risiko de færreste som ikke har midler kan ta, forklarte daglig leder for Jussbuss, Eskil Vik Urdal.
Han opplyser at regjeringens kuttforslag i statsbudsjettet kommer på toppen av mange års manglende kompensasjon for lønns- og prisvekst.
– Noe av bakteppet er at Jussbuss og de andre frivillige tiltakene hadde øremerkede poster på statsbudsjettet. Det gikk man bort fra, til fordel for en ordning der sivilrettsforvaltningen fordeler en pott. På mange vis har man konkurranseutsatt rettshjelptiltakene, men realiteten er at dette går ut over de etablerte tiltakene.
– Fordi flere skal dele på midlene?
– Ja, men også fordi det blir veldig lite forutberegnelighet. Vi må søke i desember og får svar i april. Det vil si at vi må budsjettere for neste år fullstendig i blinde.
– Hva er egentlig budsjettet til Jussbuss?
– Vi har et budsjett på snaut 9 millioner. Av dette kommer om lag seks millioner fra den potten Sivilrettsforvaltningen fordeler. Resten kommer fra forskjellige steder. Vi får mye fra Oslo kommune, litt fra stiftelser, noe fra Advokatforeningen, og støtte til husleie fra UiO.
– Og hva får studentene som jobber her?
– Vi tar inn 12 studenter hvert semester. Disse er her på fulltid i ett år, og jobber da 40-50 timer i uken for drøyt 10.000 kroner i måneden. Det tredje semesteret er de her på deltid for å kvalitetssikre og gi opplæringen til de nyansatte. Arbeid på Jussbuss teller som 30 studiepoeng, så de får studiestøtte tilsvarende ett semester, men totalt sett blir det jo ikke mye penger. De gjør en enorm innsats fordi de er idealister.
– Hvordan vil det foreslåtte kuttet påvirke arbeidet?
– Dersom det kommer et kutt i tråd med budsjettet, vil vi måtte redusere antall stillinger. Da må vi påta oss færre saker.
Regjeringspartiene Ap og Sp skal nå gå i forhandlinger med SV om å sikre flertall for budsjettet.
– Det er alltid tøffe forhandlinger, både internt i partiet og med regjeringen. Så vil jeg også si at de forrige rundene har vist at vi i SV er villig til å prioritere rettssikkerhet. Nå skal vi gå grundig inn i budsjettet før forhandlingen starter. Det som er viktig for SV, er at rettssikkerheten i Norge styrkes, sa Andreas Sjalg Unneland til Rett24 etter at budsjettforslaget ble kjent sist uke.