Den siste tiden har samfunnet hatt et stort fokus på hvitvaskingsloven og reglene som omfatter den. Banker er blitt nøye ettergått av Finanstilsynet, og flere seriøse banker har fått store bøter. Politikerne har som mål å stanse økonomisk kriminalitet og hindre kriminelle fra å skjule opphavet til ulovlige midler.

Hvitvaskingsloven er en del av globale tiltak mot økonomisk kriminalitet og terrorfinansiering, drevet av organisasjoner som Financial Action Task Force (FATF). Loven pålegger strenge krav for å avdekke og forhindre hvitvasking, spesielt for advokater som har innsikt i økonomiske transaksjoner. Advokater må gjennomføre grundig kundekontroll, inkludert verifisering av identiteten til klienter og forståelse av transaksjoners formål, samt identifisere reelle rettighetshavere bak juridiske enheter. De er også pålagt å utføre risikovurderinger og tilpasse tiltak basert på disse for å unngå hvitvasking. En sentral del av advokaters plikter er rapportering av mistenkelige transaksjoner til Økokrim, uten å varsle klienten.

Manglende etterlevelse av hvitvaskingsloven kan føre til alvorlige konsekvenser, inkludert juridiske sanksjoner som bøter eller tap av advokatbevilling, samt skade på advokatens omdømme og karriere. For samfunnet kan det øke økonomisk kriminalitet og svekke tilliten til rettssystemet og finansielle institusjoner. Norge risikerer også svekket internasjonalt omdømme og potensielle sanksjoner hvis loven ikke følges. Det er derfor avgjørende for advokater å forstå og overholde hvitvaskingsloven for å opprettholde rettsstaten og beskytte samfunnets økonomiske integritet.

Best case – ingen kritikk eller reaksjon

Har du som advokat kontroll på dette temaet, vil du selvsagt ikke få noen kritikk eller reaksjon. Men selv større og seriøse advokatfirmaer opplever å få kritikk for sine rutiner.

Finanstilsynet har i tillegg de senere årene ilagt flere banker betydelige bøter for brudd på hvitvaskingsloven. Bankene, som allerede har omfattende systemer for å oppdage og rapportere mistenkelige aktivitet, har likevel opplevd å bryte loven. Dette understreker hvor krevende og viktige kontrollmekanismene kan være, og hvor viktig det er å sette seg godt inn i systematikken og regelverket.

Som advokat bør du lære av disse tilfellene. Selv om bøtene kan være betydelige, kan de være en av de mildere konsekvensene av å ikke følge loven. Det er derfor avgjørende å ha robuste rutiner for risikovurdering og kundekontroll, og å være årvåken i identifiseringen av mistenkelige transaksjoner. 

Worst case - siktet for grov hvitvasking

Et skrekkeksempel på hva som kan skje hvis det foreligger mistanke om sviktende rutiner, er min egen sak, hvor jeg i 2021 ble siktet for grov hvitvasking. Dette har hatt dramatiske konsekvenser for både min karriere og mitt personlige liv. I forbindelse med at jeg hjalp en klient å innfri en gjeldsforpliktelse, antok Kripos at jeg bistod et kriminelt nettverk i Encrochat-saken med å hvitvaske narkopenger. Surrealistisk? Ja. Men dette er faktisk ikke noe jeg har funnet på.

Tilsynsrådet suspenderte forståelig nok min advokatbevilling som følge av dette. Jeg gikk deretter i et politiavhør, og ble raskt sjekket ut av Kripos og Encrochat-saken. Saken ble deretter flyttet til det «regulære» politiet.

Og når du tror det ikke kan bli verre...

Man skulle tro at det var enkelt å få avklart en mistanke mot seg. Som John Christian Elden har kommentert, har imidlertid en siktet advokat dårligere rettsvern enn en drosjesjåfør.

Advokater som blir siktet for grove lovbrudd, risikerer å få advokatbevillingen suspendert, og her har Advokatbevillingsnemnden nesten fritt skjønn. Nemnden vil i slike tilfeller også måtte reagere, når det er snakk om grove anklager for å opprettholde integriteten til advokatstanden. Jeg forstår godt tilsynsrådet og nemndens reaksjon i min sak, når en så stor aktør som Kripos fremsatte en så alvorlig anklage.

Suspensjonen vil skje mens politiet gjennomfører ofte langvarige etterforskninger, noe som kan sette karrieren på vent i måneder eller år. Et kjent eksempel på dette er Abdelilah Saeme, som til slutt ble frifunnet og fikk sin bevilling tilbake etter en langdryg prosess.

I mitt tilfelle har jeg vært siktet i tre år. Jeg mener å ha fulgt både hvitvaskingsloven og at jeg ikke har utført noen grov hvitvasking. Jeg vet fortsatt lite og ingenting om hva politiet gjør med saken, og politiet svarer ikke på henvendelser. Saken er satt i et utrolig tregt system hvor jeg aldri får avklaring. Det foreligger allerede et åpenbart brudd på EMK, og jeg lever i uvisshet mens personlige relasjoner går i oppløsning og karrieren settes på vent. Belastningen av å ha en sak hengende over seg er til stede hver eneste dag.

Ta forpliktelsene på alvor

På studiet, advokatkurset og i starten av karrieren virker kanskje forpliktelsene knyttet til hvitvaskingsloven fjerne. I yrkeslivet kommer utfordringene raskt. Jeg håper min livshistorie så langt kan tjene som eksempel på hvor du kan havne, og tjene som motivasjon til å ta dine forpliktelser på alvor. Ikke bare på grunn av samfunnsansvaret, men også for din egen del.

Det er avgjørende for advokater å forstå og følge hvitvaskingsloven for å unngå de alvorlige konsekvensene som kan oppstå ved overtredelse. Best case scenario hvis du «snubler» innebærer økonomiske sanksjoner som bøter eller kritikk, men i verste fall kan det resultere i straffeforfølgelse, tap av bevilling og betydelig skade på omdømmet. Ved å implementere grundige rutiner for, risikovurdering, kundekontroll og rapportering, kan advokater bidra til å beskytte både seg selv og samfunnets økonomiske integritet.

Å følge hvitvaskingsloven er ikke bare en juridisk plikt, men også et etisk ansvar for å opprettholde tilliten til rettssystemet og bidra til å bekjempe økonomisk kriminalitet. Uaktsomhet eller unnlatelse av å følge disse reglene kan få alvorlige personlige og profesjonelle konsekvenser, og derfor er det essensielt å ta hvitvaskingslovens krav på største alvor.