Alle de største firmaene har nå revurdert sine relasjoner med russiske klienter. Onsdag varslet Sveriges største advokatfirma, Mannheimer Swartling, at de ikke lenger vil akseptere oppdrag for russiske klienter. Firmaet har hatt egne advokater bosatt i Moskva, men disse skal nå være «relokalisert».

En ringerunde til de største firmaene i Norge viser at holdningen er den samme her.

– Ja, vi har tatt samme beslutning. Vi har hatt noen russiske klientrelasjoner, men det utgjør jo ikke en veldig stor andel av vår virksomhet, sier Sverre Tyrhaug, managing partner i Thommessen. Thommessen har i tillegg donert 250.000 kroner til Leger uten grenser.

– Hvordan har klientene reagert?

– Vi har ikke hørt tilbake fra noen av dem. Vi må selvsagt forholde oss til til reglene for god advokatskikk, men det er ingen av disse sakene som er så «varme» at dette blir satt på spissen sier Tyrhaug.

Etter RGA kan man komme til et punkt der det vil være uforholdsmessig belastende for klienten om advokaten får lov til å trekke seg.

Annonse

Lyst til å bruke jussen i et spennende skjæringspunkt mellom politikk, økonomi og jus?

Gass-tvist i Ukraina

Også Wiersholm har fattet en tilsvarende beslutning, opplyser managing partner Morten Goller. Det samme har Schjødt.

– I den situasjonen som foreligger nå, påtar Schjødt seg ikke oppdrag for russiske klienter sier partner Per M. Ristvedt i Schjødt.

Wikborg Rein, som kanskje er det firmaet i Norge som har vært aller tettest på denne konflikten, har gjort samme vurdering.

– Wikborg Rein står i en spesiell posisjon i anledning den pågående tragedien, i og med at vi i mange år har hatt et omfattende klientforhold til det ukrainske energiselskapet Naftogaz, sier styreleder Geir Sviggum.

Arbeidet for statseide Naftogaz har i stor grad bestått i å håndtere tvister mot den russiske giganten Gazprom.

– Vi bistod i den anledning Naftogaz til seier mot Gazprom i det som fremdeles er den største voldgiftssaken i verden noensinne. Tradisjonelt, også før den pågående krisen, har vi altså hatt en langvarig rolle i russisk-ukrainske forhold, men da på ukrainsk side, sier Sviggum.

Bakgrunnen for Naftogaz-saken, var at russerne nærmest over natten hadde skrudd opp prisen på gassen de leverte til Ukraina. Voldgiften endte med at Gazprom betalte nesten 26 milliarder kroner til ukrainerne.

årets.jpg
Wikborg Reins Aadne M. Haga og Dag Mjaalands arbeid for det ukrainske gasselskapet Naftogaz ble i Finansavisen kåret til årets prestasjon i 2019.

– Ikke aktuelt

– Det er ikke aktuelt for oss å påta oss nye oppdrag for russiske klienter i den nåværende situasjonen. Eventuelle pågående oppdrag vil bli konkret og løpende vurdert. Det å fase ut klientforhold kan være aktuelt, men det må gjøres etter en konkret vurdering. Vi er blant annet bundet av advokatetiske regler i forhold til det å umiddelbart avslutte pågående klientforhold, sier Sviggum.

Han peker dessuten på ikke alltid er åpenbart hva som utgjør russiske interesser.

– Man kan se for seg alt fra store, velkjente russiske selskaper med hovedkontor i Russland til vestligregistrerte selskaper der en russisk statsborger bosatt i utlandet har en minoritetseierpost. Her må det gjøres en konkret og sindig vurdering, basert på faktum i den enkelte sak, sier Sviggum.