Fredag sendte Justis- og beredskapsdepartementet ut proposisjonen om Baneheiautvalgets informasjonstilgang. Forslaget var på høring i februar, og der etterlyste Advokatforeningen en tydeliggjøring av utvalgets formål ikke kan gå foran advokaters taushetsplikt uten samtykke fra den det gjelder.

Det fikk de ikke. I proposisjonen peker departementet derimot på at utvalget vil ha like streng taushetsplikt som advokaten, og at opplysningene utvalget mottar ikke vil kunne brukes som bevis i en senere sak. Departementet skriver videre:

«Etter departementets syn er reguleringen av adgangen til å gi opplysninger til utvalget tilstrekkelig klar, og advokaters taushetsplikt er derfor ikke til hinder for de kan gi opplysninger. Å utlevere nødvendige opplysninger til utvalget med hjemmel i loven om informasjonstilgang m.m. vil etter departementets syn heller ikke være i strid med fortrolighetsplikten i advokatforskriften kapittel 12 punkt 2.3.2.

Annonse

Vi søker engasjert advokat eller advokatfullmektig til vårt kontor i Mo i Rana

Ingen plikt

Departementet foreslår deretter at advokater skal kunne gi nødvendige opplysninger til utvalget, og at dette skal gjelde for all form for advokatvirksomhet. Advokater skal imidlertid ikke ha noen plikt til å gi slike opplysninger. Det er dessuten bare informasjon som er «nødvendig» for utvalgets arbeid som er omfattet. Hvorvidt opplysningen er «nødvendig», må advokaten vurdere selv.

– Jeg vil advare mine advokatkolleger mot å lytte til det departementet skriver om at de skal vurdere sin egen taushetsplikt. Taushetsplikten står, men har man opplysninger som faller utenfor taushetsplikten kan man selvsagt bidra, sier advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas.

Advarer

I høringsrunden skrev Advokatforeningen at selv om utvalgets arbeid innebærer et legitimt formål, så var det etter foreningens syn vanskelig å se at «denne type generelle interesser skal være tilstrekkelig tungtveiende til å oppheve den kallsmessige taushetsplikten uten samtykke fra den det gjelder».

– Lovforslaget som nå foreligger kan fremstå som en oppfordring til å sette taushetsplikten til side. Hvis det er sånn det skal forstås, vil jeg advare våre medlemmer mot å følge det rådet, sier Wessel-Aas.

Hele proposisjonen finner du her.