– Tiltalte har hatt et vedvarende korrupsjonsforsett og profittmotiv, sa politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen, før han la ned påstand om ti måneders fengsel.

Den tiltalte advokaten skal ha noe reduksjon i straffen fordi det er gått lang tid fra etterforskningen begynte til saken kom for retten. Straffen skal også justeres ned når det også idømmes inndragning og fradømmelse av retten til å virke som offentlig oppnevnt forsvarer, slik aktoratet ba om.

Annonse

Advokat/advokatfullmektig i enhet for prosedyre

Korrupsjonen skal etter tiltalen ha bestått i at Saeme, i bytte mot kontanter, skulle sørge for at det ikke ble reist tiltale i en heroinsak der hans klient var siktet.

Av en kjennelse fra Oslo tingrett fra 2019, som handlet om politiets innsyn i arkivet til advokatens regnskapsfører, fremkom at et sentralt bevis i saken er lydopptak gjort i fengselet. Lydopptaket er av samtaler mellom klienten og den nå tiltalte advokaten.

– Ikke troverdig

Saeme her hele tiden nektet straffskyld, og hevder pengene var ordinære klientmidler, som ved en unnlatelse ble oppbevart i hans safe istedenfor å settes inn på klientkonto.

Forsvarer advokat John Christian Elden, la ned påstand om frifinnelse på alle tiltalepunkter.

– Vi mener det kom klart frem under avhørene at påtalemyndighetens egne vitner at det ikke var faktisk grunnlag for tiltalen, sier John Chr. Elden.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann mente forklaringen om hvorfor og hvordan han dro til Tyskland for å se på en bil og kom tilbake med en konvolutt full av euro som han ikke deklarerte ved innreise til Norge, ikke var troverdig.

Hemmelig lydopptak

– Han skjuler pengene, og det viser det kriminelle, at dette var noe han var klar over. Han skulle ikke ha tatt imot de pengene, og det vet han. Han har selv forklart her i retten at han visste godt at han ikke kunne ta imot noe utover det offentlige advokatsalæret, sa statsadvokat Carl Graff Hartmann.

Et hemmelig lydopptak advokatens klient gjorde etter domfellelsen er det viktigste bevis mot advokaten. Hartmann mener det framgår av dette opptaket at klienten er skuffet og fortvilet over domfellelsen og gjorde opptak av samtalen for å ha et pressemiddel mot advokaten.

– Det finnes ikke ett spor av korrupsjonshandlinger eller spørsmål om hvorfor den angivelige korrupsjonshandlingen ikke virket. Det er et spørsmål om å få tilbake pengene, sa Elden i sin prosedyre.