Det viser årsstatistikken Patenstyret la frem mandag. Totalt mottok Patentstyret 7280 patentsøknader i fjor, de aller fleste fra utenlandske aktører. Det er en nedgang på 1 prosent fra 2023.

Fokuserer man kun på de norske aktørene, blir bildet annerledes. Her har antallet falt med 10 prosent. Og dette er tredje år på rad med kraftig nedgang. Den «norske» søknadsmassen har falt fra 948 til 733 siden 2021, en nedgang på 23 prosent.

Olje og gass dominerer

– Det er positivt at utenlandske aktører ser på Norge som et attraktivt marked, men vi kunne ønske at flere norske bedrifter også så nytten og verdien av patenter som et verktøy for å sikre konkurransefortrinn og redusere risiko. Når det er flere patenter i kraft i Norge fra utenlandske aktører, blir det mindre spillerom for norske innovatører og selskaper. skriver senioringeniør Elen Margrethe Brendeford i Patentstyret.

Styret opplyser også at det færre norske bedrifter søker patent i utlandet, enn tidligere. Blant søknadene fra norsk næringsliv, er olje- og gassektoren ikke overraskende den dominerende. Men utlendingene er altså langt bredere representert. Norske søkere sto i fjor for rundt 100 patentsøknader innen dette området, mens utlendingene leverte åtte ganger så mange.

Trangere budsjetter

Leder av patent- og juridisk avdeling i Bryn Aarflot, Anne Wildeng, tror rentenivået kan være en faktor.

Anne Wildeng, Bryn Aarflot.

– Selv om jeg ikke har studert dette i detalj, vet vi at det var en betydelig investeringsvilje i innovasjonsselskaper og oppstartsselskaper rundt 2020 og 2021. Når renten stiger, tenderer flere investorer mot tryggere verdiinvesteringer, fremfor vekstinvesteringer. I tillegg opplever vi en periode med høyere kostnader, og flere bransjer har det tøft for tiden, sier Wildeng.

Hun mener trangere budsjetter ofte rammer virksomhetenes satsing på forskning og utvikling, og at dette igjen gir færre IP-søknader.

– Mindre satsning på innovasjon innen olje og gass kan også være en faktor, selvfølgelig. En annen hypotese er at flere norske selskaper velger å søke internasjonalt som basissøknad. Dette er en strategi som kan påvirke statistikken. Vi tror at kunnskapen rundt immaterielle rettigheter er økende, og at denne trenden vil snu. Vi følger naturligvis med på utviklingen, men har selv ikke opplevd den samme statistiske nedgangen, sier Wildeng.