Arbeidsretten konkluderer med at det ikke er i strid med organisasjonsfriheten at flertallet av de ansatte får diktere mindretallets tariffavtale. Dermed må Fagforbundet bite i det sure eplet, og følge rivalen Deltas tariffavtale ved St. Olavs hospitals ambulansetjeneste.
Fagforbundet ved LO anførte praksis fra både EMD og norsk lovverk i argumentasjonen for hvorfor det var i strid med organisasjonsfriheten at Fagforbundets medlemmer skulle måtte å følge en såkalt 10-12 (4)-avtale som var avtalt med YS-forbundet Delta.
Rivaler
Fagforbundet og Delta organiserer innen mange av de samme områdene, men ettersom Fagforbundet er svært mye større, er det normalt Deltas medlemmer som må rette seg etter de avtaler Fagforbundet har inngått. Akkurat på ambulanseområdet er det imidlertid Delta som er storebror.
- Man kan ikke gå så langt at andre organisasjoner eller tillitsvalgte blir ute av stand til å ivareta medlemmenes interesser på sentrale områder. For ambulansetjenesten er arbeidstid et sentralt tema, og arbeidstidsordninger har lønnsmessige konsekvenser. I dette tilfellet har Delta fra 2013 fått monopol på fastsettelse av arbeidstidsordningen. Dersom Fagforbundet ikke kan forhandle om arbeidstid, vil forbundet ikke ha noen funksjon som fagforening. Et slikt fagforeningsmonopol strider mot organisasjonsfriheten, anførte Fagforbundets advokat Hans Chr. Monsen.
Ingen tvang
Spekter viste til arbeidsgivers styringsrett, og påpekte at det var Fagforbundet som valgte å trekke seg ut fordi de ikke var enige med avtalen Delta hadde inngått:
- Arbeidstakerne blir ikke påtvunget medlemskap i en annen organisasjon eller direkte bundet av tariffavtalen som er fremforhandlet av en annen fagforening. Lovgiver mener praktiske hensyn tilsier at tariffavtale som binder flertallet av arbeidstakerne kan oppheve det vern som ellers vil gjelde for arbeidstakere som ikke er bundet av tariffavtalen, anførte Spekters advokat Tarjei Thorkildsen.
Fikk ikke det de ønsket
- St. Olavs Hospital har ikke avvist Fagforbundet, men har åpnet for forhandlinger og tilbudt en avtale som er identisk med avtalen med Delta. Fagforbundet har oppfattet situasjonen slik at det ble gjennomført forhandlinger, men at de ikke hadde utsikt til å få det resultatet de ønsket. Det er ikke i strid med organisasjonsfriheten at arbeidsgiver forhandler med den største fagforeningen eller at arbeidsgiver i etterfølgende forhandlinger ikke vil undergrave den avtale som er inngått. Det er i dette tilfellet Fagforbundet som har valgt å trekke seg ut av det praktiske arbeidstidsarbeidet, skriver Spekter.
- Naturlig følge
Arbeidsretten fulgte Spekters anførsel enstemmig:
"Arbeidsretten legger til grunn at Fagforbundet har blitt tilbudt en arbeidstidsavtale med samme innhold som avtalen mellom St. Olavs Hospital og Delta. Foretakstillitsvalgt har forklart at han oppfattet situasjonen som en forhandlingssituasjon, og det har vært flere møter om en arbeidstidsavtale for Fagforbundet. Foretakstillitsvalgt har forklart at han opplevde at forbundet ikke hadde forhandlingsstyrke som følge av avtalen som var inngått med Delta. St. Olavs Hospital har vist reell forhandlingsvilje, men har ikke foreslått en avtale med et annet innhold. Dette er en naturlig følge av arbeidstidsavtalen St. Olavs Hospital har med Delta, og behovet for like arbeidstidsbestemmelser for ambulansetjenesten i distriktet."