I sommer besluttet Høyesterett å fremme til behandling en sak som gjelder tolkningen av ordet «påvirket» i veitrafikkloven. Bakgrunnen er en kvinne dømt for kjøring i cannabispåvirket tilstand, som anfører at straffbarhetsgrensen som er satt for THC i blodet, er lovstridig.
I anken til Høyesterett ble det fremholdt at grensen er satt så lavt at den i praksis kan ramme førere som er klinisk edru, og at disse derfor ikke kan regnes som «påvirket» etter vegtrafikkloven § 22 første ledd.
Poenget er at THC brytes ned mye langsommere enn alkohol, og det anføres at man derfor kan ha spor av stoffet i seg lenge, uten at man av den grunn er «påvirket».
Opp før jul
Skulle Høyesterett være enig i denne lovandvendelsen, vil det få konsekvenser for svært mange saker, potensielt både fremover og bakover i tid. I et brev til Oslo politidistrikt ber nå sorenskriver Yngve Svendsen om at påtalemyndigheten stopper arbeidet med denne typen saker, inntil Høyesterett har avgjort. Saken er berammet i midten av november, slik at en avgjørelsen antagelig er klar jul.
I brevet til politiet skriver Svendsen:
«Utfallet kan få betydning for lignende saker. Oslo tingrett og Ringerike, Asker og Bærum tingrett mener derfor den rettslige behandlingen av lignende saker bør utsettes i påvente av Høyesteretts avklaring. Vi ber politiet om å avvente
oversendelsen av saker som gjelder THC-påvirkning tilsvarende opp mot 0,5 promille. Dette gjelder både tiltalesaker og tilståelsessaker. Vi vil returnere allerede mottatte saker slik at de kan gis en ny påtalemessig behandling etter at Høyesteretts avgjørelse foreligger. Dersom påvirkningen er over 0,5 bør det gjøres en konkret vurdering, bl.a. av om fører vurderes som «påvirket» i den kliniske undersøkelsen, før oversendelse til retten.»
Returnerer fem
Oslo tingrett opplyser til Rett24 at de per i dag har fem slike saker liggende, som nå returneres.
– Dette er selvsagt en sak som har vært tung for min klient, men det viktigste her er at dette spørsmålet har preget mange mennesker i en årrekke. Generelt har de blitt urettferdig behandlet, sa forsvarer Anne Kristine Bohinen til NTB i juli.
RETT24 RETTER: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at brevet var sendt til POD. Det rette skal være OPD.