Prislappen for denne prosessen vil være 65 millioner kroner i investeringer, og 50 millioner kroner i varig økte lønnskostnader. Det er konklusjonen i den gjennomgangen Domstoladministrasjonen har gjort i forbindelse med den pågående høringen om regjeringens reverseringsforslag.

Domstoladministrasjonen mener den vil ha behov for minimum fire hele kalendermåneder til å planlegge endringene, og peker på at flere av de teknologiske oppgavene som må gjøres ved en reversering er ikke blitt gjennomført tidligere.

«Dette utløser behov for ytterligere planlegging og testing mv. i Domstoladministrasjonen. Uavhengig av hvilket scenario som blir aktuelt vil domstolene og brukerne oppleve planlagte nedetider for fagsystemet Lovisa og en rekke øvrige IT-systemer i opp mot syv puljer. Nedetiden vil påvirke Høyesterett, lagmannsrettene, tingrettene og jordskifterettene, og ikke kun de rettskretsene som eventuelt skal reverseres», skriver DA i sitt høringssvar.

Annonse

Pensjonskontoret søker ny juridisk rådgiver – kanskje er det deg?

Advarer mot splitting

Årsaken er at det er teknisk mer komplisert å splitte databaser opp, enn å slå dem sammen. Dette fordi en splitting innebærer at e-post og alle andre relevante elektroniske filer må identifiseres og sorteres før de flyttes dit de eventuelt skal.

DA går i høringsuttalelsen sterkt imot en reversering, og mener den vil medføre store negative konsekvenser for domstolene. DA mener den derfor bare bør gjennomføres «dersom det foreligger tungtveiende faglige eller andre relevante hensyn som tilsier at en reversering vil gi økt rettssikkerhet for befolkningen, bedre fagmiljø og en bedre ressursutnyttelse».

En spørreundersøkelse DA har gjort blant landets tingretter viser at ingen tingretter rapporterer om negative konsekvenser. Alle tingrettene melder om positive effekter for domstolen og medarbeiderne, men noen få sier at det har vært motstand fra en del dommere om å reise til andre rettssteder for å ta saker der.