Selskapet Retriever lever av å arkivere og videreselge innhold fra landets mediehus. Selskapets forretningsmodell går blant annet ut på å selge medieovervåkning til bedrifter og organisasjoner, som varsles dersom predefinerte søkeord dukker opp.

Dagens Næringsliv tok i 2018 ut stevning mot Retriever, med påstand om at de forbys å skrive sammendrag eller resymé, levere mediearkivtjenester eller medieanalyse av DNs innhold.  I tillegg har avisen krevd erstatning og vederlag for den bruken som allerede er gjort. Grunnlaget er dels krenkelse av DNs opphavsrett etter åndsverkloven, dels brudd på markedsføringslovens regel om god forretningsskikk.

Annonse

Jurist med interesse for EØS-rett – rådgiver/seniorrådgiver

Oslo tingrett konkluderer under tvil med at Retrievers virksomhet ikke krenker opphavsretten, men gir DN medhold i brudd på markedsføringsloven. Retriever dømmes til å betale seks millioner i erstatning og tre millioner i sakskostnader. Tingretten skriver:

«Retriever har drevet systematisk og omfattende utnyttelse av DN-innhold på forskjellige måter, både i medieovervåkning, i Atekst og i Monitorarkiv, siden 2017. Retten mener at en så omfattende og systematisk bruk DNs innhold og fratar DN en forretningsmessig mulighet.»

DNs sjefredaktør Amund Djuve sier til NTB at dette er en viktig dom for mediebransjen.

– Dommen slår fast at Retriever må opphøre den systematiske snyltingen og ulovlige utnyttelsen som de har holdt på med av vårt innhold i en årrekke. Det er interessant at den aktøren som får en dom mot seg, er eid av mediebedrifter, som blant annet NTB.

DN fikk imidlertid ikke medhold i en begjæring om foregrepet tvangskraft på avgjørelsen, i påvente av at saken skal bli rettskraftig en eller annen gang i fremtiden – kanskje etter både én og to instansers ankebehandling.

Retriever-sjef Guro Lindebjerg konstaterer at tross tapet, så var det mange av DNs anførsler som ikke førte frem. Til bransjenettstedet Medier24 skriver hun:

«Retriever er glad for å se at retten har tilbakevist alle påstander om brudd på åndsverkloven og varemerkeloven. Retriever har ikke overtrådt enerettighetene til Dagens Næringsliv, og det gir retten oss medhold i. Retriever har således vunnet frem på at alle delene av vår praksis er i tråd med åndsverkloven og varemerkeloven, og det er jeg veldig glad for se. Det etableres at lenking med korte tekstutdrag til åpent innhold på nett er lovlig, sammendragsskrivning som metode er lovlig og analyse av medieinnhold er lovlig.

Last ned dommen her